Diplomati: SAD traži sjednicu Vijeća sigurnosti o Iranu

Dva tankera pretrpjela su napade u Omanskom zaljevu 13. juna (Reuters)

Sjedinjene Američke Države zatražile su da se u ponedjeljak održi zatvorena sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda na kojoj će se razgovarati o najnovijim događajima u vezi s Iranom u Zaljevu, saznaje se u petak od diplomatskih izvora, prenosi Hina.

SAD traži da 15 članica Vijeća sigurnosti razgovara o “najnovijim događajima u vezi s Iranom i nedavnim incidentima s tankerima”, rekao je izvor koji je htio ostati anoniman.

Drugi izvor navodi da bi sjednica trebala biti održana u ponedjeljak poslijepodne.

Dva tankera pretrpjela su napade u Omanskom zaljevu 13. juna, mjesec nakon sabotaže četiri broda, među kojima tri  tankera, blizu Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Spor o letjelici

Saudijska Arabija zatim je pozvala velesile da osiguraju pomorske puteve u Zaljevu.

Iran je u četvrtak srušio američku bespilotnu letjelicu optuživši SAD da je narušio iranski zračni prostor, što je Washington demantirao, ustvrdivši da je njegova letjelica bila u međunarodnom zračnom prostoru.

Američki predsjednik Donald Trump u petak je izjavio da je u četvrtak navečer u posljednji tren opozvao zračne udare na Iran kako bi spriječio velike ljudske gubitke, ne odustajući od prijetnje da će Teheranu uzvratiti na napad.

Izvor: Agencije