Junak serije Černobil: Nisam heroj, radio sam svoj posao

Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije usijanog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s golemom količinom vode u spremnicima (EPA)

Oleksij Ananenko je u seriji američkog HBO-a prikazan kao jedan od trojice junaka zaslužnih što se nesreća u nuklearki Černobil nije pretvorila u još veću katastrofu, prenose agencije.

Ananenko danas živi u jednosobnom stanu u predgrađu ukrajinske prijestolnice Kijeva i tvrdi kako nije heroj.

„Nisam se nikada tako osjećao. Radio sam svoj posao“, kaže 59-godišnji inženjer koji je s dvojicom kolega učestvovao u vrlo rizičnoj operaciji dreniranja vode ispod nuklearke kako bi se spriječila još jedna, mnogo razornija eksplozija.

U jednom od najdramatičnijih trenutaka u cijeloj seriji, glumci koji igraju Ananenka i dvojicu kolega Valerija Bespalova i Borisa Baranova, lutaju poplavljenim podzemnim hodnicima u potrazi za ventilima koje je potrebno otvoriti kako bi se ispraznili spremnici za vodu smješteni tri metra ispod gorućeg reaktora.

Nuklearni stručnjaci strahovali su od druge eksplozije usijanog radioaktivnog goriva i njegove reakcije s golemom količinom vode u spremnicima.

Komanda a ne izbor

Na ekranu, zvaničnici informiraju radnike kakva opasnost prijeti i trojica se dobrovoljno javljaju za akciju kako bi spriječili „smrt miliona ljudi“.

Istina je kako se u stvarnosti strahovalo od druge eksplozije, ali se tada nije znalo kakve bi mogle biti posljedice.

Trojici inženjera, koji su u seriji prikazani kao dobrovoljci, u stvarnosti je naređeno da krenu u misiju. O rizicima im nije rečeno ništa.

„Dobio sam komandu da otiđem onamo, pa sam otišao“, rekao je Ananenko, smeđook i smeđokos muškarac koji nimalo nije sličan plavokosom islandskom glumcu Baltasaru Brekiju Samperu koji ga utjelovljuje u seriji.

„Nije me bilo strah“, rekao je. 

Zaštićeni samo ronilačkom opremom i jednostavnim maskama za disanje, trojica muškaraca krenula su poplavljenim hodnicima ispod reaktora. Koristeći se svjetiljkama, uspjeli su pronaći ventile i odvrnuti ih.

„Iste sekunde čuo sam zvuk vode koja otječe. To je bilo čudesno“, kaže Ananenko.

Dva dozimetra

Taj pothvat pogledao je i na malom ekranu. „To nismo imali“, kaže pokazujući na boce s kisikom. „I kretali smo se brže“.

Premda je nosio dva dozimetra, Ananenko se ne sjeća podataka o količini radijacije. „To znači da nije bila jako visoka“.

Njegov kolega Baranov umro je 2005., ali je treći iz „samoubilačke misije“ Bespalov živ i stanuje u istoj četvrti kao Ananenko.

Ananenko nije imao ozbiljnijih zdravstvenih problema i nastavio je raditi u nuklearnom sektoru do 2017. Tada je zbog teške saobraćajne nesreće i teških povreda koje je pretrpio morao u penziju.

Odlikovan je nizom sovjetskih i ukrajinskih odličja i sada živi od državne penzije koja iznosi približno 370 eura.

Izvor: Agencije