Reakcije na iransko povlačenje iz nuklearnog sporazuma

Iran, Nuklearni reaktor, Nuklearna energija
Teheran je upozorio da će početi obogaćivati uran na višim nivoima ako svjetske sile ne zaštite njegovu ekonomiju od američkih sankcija (EPA)

Francuska i Kina naglasile su važnost očuvanja i provedbe nuklearnog sporazuma sklopljenog s Iranom, a Rusija je naglasila da je taj potez odgovor na američko povlačenje.

Iran je u srijedu objavio da odustaje od nekih obveza koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog 2015., godinu nakon što je iz njega izašao Washington, prenose agencije.

Predsjednik Hassan Rouhani o tome je izvijestio veleposlanike velikih sila koje su još dio tog sporazuma: Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Kine i Rusije.

Francuska upozorila na moguće posljedice

Francuska je priopćila da želi održati nuklearni sporazum živim, ali je upozorila Teheran, ne bude li se pridržavao svojih obveza, da će se na stolu naći pitanje pokretanja mehanizma koji bi mogao dovesti do sankcija.

“Danas ništa ne bi bilo gore nego da se Iran povuče iz sporazuma”, rekla je francuska ministrica obrane Florence Parly.

Dodala je da europske potpisnice nuklearnog sporazuma čine sve što mogu kako bi ga održale živim, organizirajući inicijative za pomoć iranskom gospodarstvu usprkos američkim sankcijama.

Međutim, upozorila je da će biti posljedica, a možda i sankcija prekrši li Iran sporazum.

Evropska unija u fazi procjene situacije

Kina je priopćila da nuklearni sporazum treba biti u potpunosti proveden i da sve strane imaju odgovornost da osiguraju da se to i dogodi.

Europska unija u “fazi je procjene” situacije.

“Sadržaj poslanih poruka mora se analizirati”, rekao je visoki dužnosnik EU-a koji je želio ostati anoniman.

Dodao je da će sljedećih dana biti održane konzultacije Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine.

Ministri vanjskih poslova imat će prvu priliku razmotriti razvoj događaja na redovnom sastanku u Bruxellesu u ponedjeljak, a eventualnu odluku o ponovnom uvođenju sankcija moraju podržati sve zemlje članice.

Rusija ostaje predana sporazumu

Rusija je osudila “nerazumni pritisak” koji trpi Iran i zbog kojeg je objavio da prestaje provoditi dijelove sporazuma iz 2015.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da nepromišljene i samovoljne mjere koje vode do nerazumnog pritiska na Iran dovode do protumjera, objavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Istaknuo je da Rusija ostaje predana sporazumu.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif poručio je svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu, koji je rekao da je situacija u vezi s nuklearnim sporazumom postala neprihvatljiva, da je iranska odluka pravno utemeljena, te da ne krši originalne uvjete sporazuma.

Trump se povukao prije godinu

Iransko Vrhovno vijeće za nacionalnu sigurnost objavilo je da će Iran prestati ograničavati rezerve teške vode i obogaćivanja uranija, na što se obvezao u sporazumu.

Predsjednik Rouhani u govoru na nacionalnoj televiziji rekao je da pet velikih sila koje su i dalje dio sporazuma imaju 60 dana da provedu svoje obveze, “posebno u naftnom i bankarskom sektoru”, inače će Iran prestati provoditi i druge obveze.

Donald Trump prije točno godinu, 8. svibnja, povukao se iz međunarodnog ugovora potpisanog 2015. koji je trebao spriječiti Teheran da proizvede atomsku bombu, ocijenivši ga suviše popustljivim prema Iranu.

Otad američki predsjednik, na veliku žalost svojih europskih saveznika koji su i dalje privrženi sporazumu, neprestano pojačava “kampanju najvećeg mogućeg pritiska” na iranski režim.

Izvor: Agencije