UN: Sjevernokorejci plaćaju mito kako bi preživjeli

Četiri od deset Sjevernokorejaca, ili 10,1 milion ljudi, hronično nema hrane (EPA)

Građani Sjeverne Koreje primorani su plaćati mito službenicima kako bi preživjeli u svojoj izoliranoj zemlji, gdje je korupcija “endemična” i represivna, saopćio je Ured za ljudska prava Ujedinjenih naroda u utorak, u izvještaju koji je Pjongjang odbacio kao politički motiviran.

Službenici širom Sjeverne Koreje iznuđuju novac od stanovnika koji jedva preživljavaju, prijeteći im pritvorom i krivičnim progonom, posebno onima koji se bave sivom ekonomijom, navodi se u izvještaju.

Demokratska Narodna Republika Koreja (službeno ime Sjeverne Koreje) odbacila je izvještaj, rekavši da je “politički motiviran za zlokobne svrhe”.

“Takvi izvještaji nisu ništa drugo nego izmišljotina jer se uvijek zasnivaju na tzv. svjedočanstvima ‘prevaranata’, koji pružaju izmišljene informacije kako bi zaradili za život ili to čine pod prinudom ili uz poticaje”, navodi u izjavi za Reuters sjevernokorejska misija u Ženevi.

Sjeverna Koreja okrivljuje za tešku humanitarnu situaciju sankcije SAD-a, koje su od 2006. nametnute Pjongjangu zbog njegovih nuklearnih i programa balističkih raketa.

Međutim, u izvještaju se navodi da vojska dobija prioritetno finansiranje usred “ekonomski lošeg upravljanja”.

Hronični nedostatak hrane

“Zabrinuta sam da stalna usredotočenost na nuklearno pitanje i dalje skreće pažnju s užasnog stanja ljudskih prava za milione stanovnika Sjeverne Koreje”, izjavila je Michelle Bachelet, visoka komesarka za ljudska prava UN-a.

“Prava na hranu, zdravlje, sklonište, rad, slobodu kretanja univerzalna su i neotuđiva, ali u Sjevernoj Koreji ona prvenstveno zavise od sposobnosti pojedinaca za podmićivanje državnih službenika”, rekla je ona.

Četiri od deset Sjevernokorejaca, ili 10,1 milion ljudi, hronično nema hrane, a daljnje rezanje već minimalnih obroka očekuje se nakon najgore žetve u desetljeću, procjenjuje UN.

“Prijetnja hapšenjem, pritvaranjem i krivičnim progonom pruža državnim zvaničnicima moćno sredstvo iznuđivanja novca od stanovnika koji se bore za opstanak”, navodi se u izvještaju UN-a.

Izvor: Agencije