Trump se nada da SAD neće ući u rat s Iranom

Donald Trump, Ueli Maurer
Upitan hoće li Washington zaratiti s Teheranom, Trump je odgovorio kako se 'nada da neće', dok je pozdravljao Maurera (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u četvrtak kako se nada da SAD ne kreće prema ratu s Iranom, dok se pripremao za sastanak sa švicarskim predsjednikom Uelijem Maurerom, koji je posrednik između dviju zemalja.

Upitan hoće li Washington zaratiti s Teheranom, Trump je odgovorio kako se “nada da neće”, dok je pozdravljao Maurera u Bijeloj kući, kako prenosi Hina.

Napetosti su snažno ojačale u zadnjih nekoliko dana, uz povećanu zabrinutost zbog potencijalnog američko-iranskog sukoba.

Neutralna Švicarska povijesno je bila posrednik između SAD-a i Irana, koji ne održavaju diplomatske veze.

The Washington Post je, citirajući neimenovanog američkog dužnosnika, objavio kasno u srijedu da Trump preferira diplomatsko rješenje i izravne razgovore s iranskim vođama, ali je izrazio bojazan da neki od njegovih savjetnika zagovaraju rat.

Pojačane napetosti u regiji

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi u četvrtak je pozdravila Trumpov manjak “apetita” za vojne konflikte s Teheranom.

Na Bliskom istoku došlo je do porasta napetosti nakon što je SAD objavio da povlači osoblje iz svojeg veleposlanstva u Iraku, zbog “eksalacije tenzija s Iranom”, dok su Njemačka i Nizozemska odlučile obustaviti vojnu obuku u Iraku, a Kuvajt podignuti pripravnost vojske na najvišu razinu.

Upozorenje SAD-a uslijedilo je nakon što je Washington prošlog tjedna priopćio da je otkrio navodne nove prijetnje iz Irana Amerikancima i američkim interesima.

Sjedinjene Američke Države poslale su dodatne vojne snage na Bliski istok, uključujući nosač zrakoplova, bombardere B-52 i rakete Patriot, kako bi se suprotstavili još uvijek neobjašnjenoj prijetnji iz Teherana.

Izvor: Agencije