Iran proglasio sve američke snage na Bliskom istoku terorističkim

Rouhani je izjavio da će Iran nastaviti da izvozi naftu uprkos američkim sankcijama koje imaju za cilj svesti iranski izvoz sirove nafte na nulu (EPA)
Rouhani je izjavio da će Iran nastaviti da izvozi naftu uprkos američkim sankcijama koje imaju za cilj svesti iranski izvoz sirove nafte na nulu (EPA)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u utorak je potpisao zakon kojim proglašava sve američke snage na Bliskom istoku teroristima i naziva američku vladu sponzorom terorizma.

Prijedlog zakona usvojio je parlament u prošloj sedmici kao znak odmazde za odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa u ovom mjesecu da proglasi iransku Revolucionarnu gardu stranom terorističkom organizacijom.

Nije bilo odmah jasno kakve bi posljedice novi iranski zakon mogao imati po američke snage i njihove operacije, prenosi Fena.

Rouhani je instruirao ministarstvo za obavještajne službe, ministarstvo vanjskih poslova, oružane snage i  iransko Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti da provode novi zakon, javili su državni  mediji.

Zakon posebno apostrofira Američku centralnu komandu (CENTCOM), koja je odgovorna za američke vojne operacije na Bliskom istoku i u Afganistanu.

Sjedinjene Američke Države već su sankcionirale desetke entiteta i pojedinaca zbog veza s Revolucionarnom gardom, ali do Trumpove odluke ne i gardu u cjelini.

Snaga Garde

Sačinjena od vojske koja broji 125.000 ljudi, s mornaričkim i zračnim jedinicama, Revolucionarna garda također komandira Basidžima, vjerskim dobrovoljnim paravojnim snagama, i kontrolira iranske programe balističkih projektila.

Garda također nadzire Quds snage, koje su vodile nekoliko ratova na strani iranskih saveznika u  regiji.

Dugogodišnji napeti odnosi između Teherana i Washingtona  dodatno su se pogoršali u maju prošle godine kada je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Irana i šest svjetskih sila, postignutog prije nego što je on došao na vlast, i ponovo je uveo sankcije Iranu.

Zapovjednici Revolucionarne garde u više su navrata izjavljivali da su američke baze na Bliskom istoku i američki nosači aviona u Perzijskom zaljevu u dometu iranskih raketa.

Rouhani je također izjavio da će Iran nastaviti da izvozi naftu uprkos američkim sankcijama koje imaju za cilj svesti iranski izvoz sirove nafte na nulu, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO