Merkel se nada da će London predstaviti novi prijedlog Brexita

Angela Merkel očekuje da će se u Londonu voditi intenzivni pregovori (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel se nada da će krizni razgovori u Londonu s ciljem rješavanja unutarnjepolitičkog zastoja izlaska Velike Britanije iz Evropske unije rezultirati usvajanjem zajedničkog stava do sastanka čelnika EU-a sljedeće sedmice.

Britanska premijerka Theresa May, čiji je sporazum o Brexitu tri puta odbijen u Parlamentu, okrenula se opozicionim laburistima u zadnjem pokušaju da podrže uslove razvoda koje je dogovorila s čelnicima EU-a u novembru.

“Nadamo se da će intenzivni pregovori u Londonu voditi, pa već i do sljedeće srijede, kada je na rasporedu naš vanredni samit, do pozicije koju će nam britanska premijerka Theresa May moći predstaviti, a mi o njoj moći raspravljati”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare s irskim premijerom Leom Varadkarom u Dublinu.

Britanska pozicija se mijenjala

“Nakon toga ćemo nas zajedno ostati 27. Napravit ćemo sve, kao što sam već rekla, da se spriječi neuređen izlazak.”

Merkel je rekla da se posljednjih dana dosta mijenjala britanska pozicija, dok je Varadkar, čija će zemlja biti najizloženija ako dođe do Brexita bez sporazuma, izjavio da čelnici EU-a moraju biti strpljivi dok se razgovori nastavljaju u Londonu.

“Rekli smo da ako Ujedinjeno Kraljevstvo ne ratificira sporazum o izlasku, onda treba iznijeti jasan plan do sljedeće sedmice ili će napustiti EU 12. aprila bez dogovora”, kazao je Varadkar.

“Takav ishod niko od nas ne želi vidjeti. Trebamo biti strpljivi i razumjeti situaciju u kojoj se nalaze, ali svaka daljnja odgoda mora zahtijevati i imati vjerodostojan i realan put naprijed.”

Izvor: Agencije