Izborna komisija traži novo brojanje glasova u Istanbulu

Imamoglu je u Istanbulu, gradu sa 15 miliona stanovnika, osvojio samo 25.000 glasova više od Yildirima (EPA)

Visoko izborno povjerenstvo Turske odlučilo je ponovno prebrojati glasove u osam od 39 istanbulskih četvrti, nakon što je prvotno prebrojavanje glasova pokazalo da je kandidat oporbe vrlo tijesno pobijedio na lokalnim izborima.

Stranka pravde i razvoja (AKP), kojoj je na čelu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, uložila je prigovor na izborne rezultate u svim četvrtima Istanbula i glavnog grada Ankare, pošto su preliminarni rezultati pokazali da će u ta dva najvažnija turska grada izgubiti vlast.

Ovakvi izborni rezultati mogli bi zakomplicirati Erdoganove planove za spašavanje ekonomije od klizanja u recesiju, konstatira Reuters.

Razlika 25.000 glasova

Čelnik Visokog izbornog povjerenstva rekao je u srijedu kako je novo prebrojavanje glasova odobreno u osam istanbulskih četvrti, uključujući i neke utvrde AKP-a

U Istanbulu, kandidat za gradonačelnika glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP), Ekrem Imamoglu i njegov rival iz AKP-a, bivši premijer Binali Yildirim izjavili su nakon izbora da Imamoglu ima otprilike 25.000 glasova više.

Istanbul broji 15 milijuna stanovnika, prema službenim podacima.

AKP je uložio žalbu nakon što su rekli da će iskoristiti svoje pravo na prigovor ako smatraju da je glasanje bilo neregularno, dodajući da su pogreške oko glasačkih listića uzrokovale ovakav ishod.

Izvor: Agencije