Imamoglu traži da komisija i Erdogan potvrde njegovu pobjedu

Ekrem Imamoglu je pobijedio u Istanbulu jer je izašao van okvira polarizirajućih i retrogradnih ideoloških linija (EPA)

Opozicioni kandidat za gradonačelnika Istanbula Ekrem Imamoglu pozvao je u srijedu Izbornu komisiju Turske da potvrdi njegovu pobjedu i zatražio od turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da “sarađuje”, kako bi zaustavio povlačenje Turske u nestabilnost zbog izbornih rezultata.

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima izbora, Imamoglu je pobijedio bivšeg premijera Binalija Yildirima, kandidata vladajuće Partije pravde i razvoja – AKP sa blizu 25.000 glasova razlike.

Imamoglu je na konferenciji za novinare u svom glavnom štabu u Istanbulu pozvao Erdogana i njegovu partiju da “doprinesu kako bi se zaustavio proces povlačenja Turske u nemirene vode zbog rezultata izbora u Istanbulu, koje prati cijeli svijet”, prenosi AP.

On je pokazao i fotografiju iz 1994. godine, kada je Erdogan izabran za gradonačelnika Istanbula.

Fotografija prikazuje suparničkog kandidata opozicije na proslavi Erdoganove pobjede.

Imamoglu je zamolio predsjednika Turske da sada uzvrati.

Žalba Partije pravde i razvoja

“Mi tražimo pravdu”, rekao je on.

Vladajuća AKP podnijela je u utorak žalbu na rezultate lokalnih izbora u Istanbulu, gdje je, prema preliminarnim rezultatima, opozicija osvojila “tijesnu” većinu.

Erdoganova partija je pobijedila na nivou cijele Turske, prema preliminarnim rezultatima, ali je izgubila vlast u Ankari i, kako izgleda, u Istanbulu, dva grada koja su bila pod njenom kontrolom posljednjih 25 godina.

U utorak je AKP odbio priznati poraz i uložio je žalbu, osporavajući rezultate u svih 39 okruga u Istanbulu i 25 okruga u glavnom gradu.

U žalbi su ukazali na izborne neregularnosti i ocijenili kako su brojni glasovi neopravdano računati kao nevažeći, što je, prema toj partiji, štetilo njenim kandidatima.

Izvor: Agencije