Kandidatu opozicije gradonačelnički mandat u Istanbulu

Ceremonija je održana u istanbulskom sudu, a Ekrem Imamoglu je bio okružen velikim brojem pristalica (Anadolija)

Kandidat najveće turske opozicione partije proglašen je za gradonačelnika Istanbula u srijedu, nakon okončanja ponovnog brojanja glasova.

Proglašenje je obavljeno uprkos žalbi, koja je i dalje u proceduri, a koju je predala Partije pravde i razvoja – AKP predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana da se ponovo broje glasove u najvećem turskom gradu, prenosi Reuters.

Prvobitni rezultati lokalnih izbora od 31. marta donijeli su tijesnu pobjedu Ekremu Imamogluu, kandidatu opozicione Republikanske narodne partije – CHP u ekonomskom centru Turske, čime je okončana 25-godišnja kontrola AKP-a i njegovih prethodnika u gradu na Bosforu.

Kurs lire ostao nepromijenjen

U srijedu je novom gradonačelniku dodijeljen dokument, u zlatnom okviru, čime je formalno dobio mandat za mjesto prvog čovjeka Istanbula.

Reuters navodi kako je ceremonija održana u istanbulskom sudu, a Ekremoglu je bio okružen velikim brojem pristalica.

Gubitak Istanbula je naročito težak za Erdogana, koji je izašao na političku scenu kao gradonačelnik najvećeg turskog grada 1990-ih godina.

Turska lira, koja je padala od izbora, u srijedu je ostala nepromijenjena.

U utorak je, nakon 16 dana žalbi i novog brojanja, AKP od Visoke izborne komisije – YSK zatražio da anulira i ponovo provede izbore u Istanbulu, zbog, kako navode, neregularnosti.

I navijači tražili ‘mandat’

Sličan zahtjev su predali i njihovi saveznici iz Partije nacionalnog pokreta – MHP.

Iz AKP-a su, također, tražili da ne dozvole Imamogluu preuzimanje ureda dok se ne donese presuda o njihovoj žalbi.

Stalne žalbe AKP-a i MHP-a izazvale su ljutnju pristalica opozicije, što se vidjelo na dva nogometna stadiona u Istanbulu ovog vikenda, kada su navijači tražili da njihov kandidat dobije gradonačelnički mandat.

Prema rezultatima Visoke izborne komisije, Imamoglu je osvojio 4.169.765 glasova, a Binali Yildirim, kandidat AKP-a, 4.156.036 glasova.

Izvor: Agencije