EK: Migrantska kriza se rješava, još je mnogo izazova

Jedno od hitnijih pitanja je trajnije rješenje za iskrcavanje migranata spašenih u Sredozemlju (Getty Images)

Evropska komisija je izrazila zadovoljstvo rezultatima rješavanja migrantske krize, ali i upozorila da je potrebno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti reformu sistema azila.

“Rezultati našeg zajedničkog evropskog pristupa u području migracija govore sami za sebe: broj nezakonitih dolazaka niži je danas nego prije početka krize, evropska granična i obalska straža podigla je zajedničku zaštitu granica Evropske unije na novi nivo, a zajednički s partnerima radimo na osiguravanju zakonitih migracijskih kanala, dok istovremeno ubrzavamo vraćanje”, izjavio je evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopoulos, prenosi Hina.

Dodao je da će u narednom periodu biti ključno nastaviti sa zajedničkim pristupom i dovršiti reformu sistema azila EU-a.

Veća podrška Maroku i Španiji

Evropska komisija ističe da, uprkos tim rezultatima, treba uložiti još više napora kako bi migracijska politika EU-a postala istinski otporna na buduće promjene u geopolitičkom kontekstu, koji se stalno mijenja, i u svjetlu stalnog rasta migracijskog pritiska na svjetskom nivou.

“Države članice dužne su štititi one kojima pružaju zaštitu i brinu o njima. Nastavak sveobuhvatnog pristupa saradnji i solidarno djelovanje, uz pravednu podjelu odgovornosti, jedini je put naprijed ako se EU želi uspješno nositi s izazovom migracija”, rekao je prvi potpredsjednik EK-a Frans Timmermans.

Komisija navodi nekoliko izazova koje stoje pred EU-om po pitanju migracija.

Prvi je zapadnomediteranska ruta, kojom dolazi sve više migranata, stoga je potrebna veća podrška Maroku i Španiji, gdje migranti ulaze na teritoriju EU-a.

Na srednjomediteranskoj ruti potrebno je raditi na popravljanju uvjeta u Libiji, a istočnomediteranskoj, po kojoj je, nakon dogovora s Turskom, znatno pao broj dolazaka, preostalo je rješavanje problema u Grčkoj, gdje obrada zahtjeva za azil ide vrlo sporo, a nije ni riješeno pitanje smještaja izbjeglica.

Jedno od hitnijih pitanja je trajnije rješenje za iskrcavanje migranata spašenih u Sredozemlju.

Jačanje populističkih i euroskeptičnih stranaka

To se sada rješavalo od slučaja do slučaja.

Najteže pitanje je reforma sistema azila, jer dio zemalja ne pristaje na obavezujuće kvote po kojima bi se raspoređivali migranti u slučaju masovnog priliva kada bi se vanjske članice EU-a našle pod velikim pritiskom.

Također zabrinjava jačanje populističkih i euroskeptičnih stranaka koje bi mogle pitanje migracija zloupotrijebiti u izborne svrhe na predstojećim evropskim izborima, zaključila je Evropska komisija.

Izvor: Agencije