‘Korean Air’ zbog incidenta ukinuo kikiriki u avionu

'Korean Air' je posljednjih godina već imao neugodna iskustva s orašastim plodovima (Wikipedia)

Aviokompanija „Korean Air“ objavila je u nedjelju da više neće u avionima posluživati kikiriki, reagujući na nedavni incident do kojeg je došlo kada se dvojica braće tinejdžera nisu mogli ukrcati u avion zbog alergije na njega.

Roditelji su ranije ovog mjeseca rekli medijima da su njihovi sinovi skinuti s leta pošto se „Korean Air“ nije bio spreman nositi s ozbiljnom alergijom na kikiriki.

Braća su putovala iz Atlante na Filipine, ali su ostala u Seoulu jer se kompanija nije saglasila sa zahtjevom da oko njih ne poslužuje kikiriki zbog jake alergije starijeg brata.

Kompanija je saopštila da će za nekoliko sedmica izbaciti kikiriki iz hrane, što je minimalna sigurnosna mjera za osobe alergične na kikiriki.

“Korean Air“ je posljednjih godina već imao neugodna iskustva s orašastim plodovima.

Skandal sa orasima

Ugled joj je narušen 2014., kada je Heather Cho, najstarija kći izvršnog direktora Cho Yang-hoa, dospjela na naslovnice jer je izgubila živce zbog načina na koji su joj u prvom razredu posluženi orasi.

Bila je tako uznemirena da je natjerala pilota da avion s piste u New Yorku vrati na terminal kako bi izbacila člana posade koji joj je orahe makadamije, umjesto po pravilima na tanjuriću, poslužio u vrećici.

Heather Cho je zbog kršenja propisa završila u zatvoru, a ispad bijesa ju je, uprkos izvinjenju, stajao funkcije potpredsjednice kompanije.

Dioničari kompanije prošle srijede su maknuli Cho Yang-hoa iz upravnog odbora zbog brojnih skandala u koje su uključeni on i njegova porodica, a suočen je s optužbama od pronevjere do utaje poreza.

Njegova obitelj posjeduje 32 posto dionica te kompanije, najvećeg avioprijevoznika u Južnoj Koreji.

Izvor: Agencije