WP: Neke od Khashoggijevih ubica obučavane su u SAD-u

Jamal Khashoggi ubijen je u oktobru prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Al Jazeera)

Pojedini članovi saudijskog tima za odstrel koji su u oktobru prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu likvidirali novinara Jamala Khashoggija, obučavani su u Sjedinjenim Američkim Državama, stoji u novoj kolumni Washington Posta, novina za koje je saudijski disident radio.

Khashoggi, kritičar saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, ušao je u zgradu konzulata u Istanbulu 2. oktobra kako bi dobio dokumente za predstojeće vjenčanje.

U konzulatu je ubijen od strane specijalnog tima saudijskih operativaca u činu koji je opisan kao „ubistvo s predumišljajem“.

Njegovo tijelo još nije pronađeno.

Prema informacijama Davida Ignatiusa iz Washington Posta, koji je razgovarao sa preko 12 izvora iz SAD-a i Saudijske Arabije, koji su tražili da ostanu anonimni, dio obuke za specijalne operacije koju su saudijski operativci dobili u SAD-u, vjerovatno je provela Tier 1 Group, kompanija iz Arkansasa.

Poljuljani odnosi dvije zemlje

Obuka, dio šireg obavještajnog i odbrambenog partnerstva SAD-a i Saudijske Arabije, obavljena je po licenci Ministarstva odbrane SAD-a, tvrdi Post.

Američki projekat, čiji je cilj bio modernizacija i obuka saudijske obavještajne službe, od tada je van funkcije, dok se čeka licenca od State Departmenta.

Obavještajni projekt, koji je razvio Culpeper National Security Solutions, uz pomoć bivših istaknutih pripadnika CIA-e, uključivao je i Ahmeda al-Assirija, zamjenika šefa saudijskih obavještajaca, koji je pod istragom vlasti iz Rijada zbog sumje da je umiješan u Khashoggijevo ubistvo.

Prema Postu, Tier 1 Group i DynCorp su u vlasništvu Cerberus Capital Managementa, privatne investicijske kompanije iz New Yorka. Ova kompanija nije niti potvrdila, niti negirala da je neko od 17 državljana Saudijske Arabije koje je SAD sankcionisao zbog ubistva Khashoggija bio podvrgnut obuci.

U članku se kaže da je, pošto su neka partnerstva suspendovana, budućnost odnosa između Saudijske Arabije i SAD-a „na čekanju“, zavisno od odgovora iz Rijada.

„U krajnjoj liniji, ako saudijski prijestolonasljednik ne preuzme slučaj i ne prihvati krivicu za ubistvo počinjeno u njegovo ime, odnosi SAD-a i Saudijske Arabije ostat će ‘slomljeni'“, napisao je Agnatius.

‘Bin Salman naredio ubistvo’

Saudijski zvaničnici optužili su 11 neimenovanih osoba za Khashoggijevo ubistvo, uključujući i pet lica koja se suočavaju sa smrtnom kaznom, ukoliko se dokaže da su „naredili ili počinili zločin“.

CIA je u svom izvještaju zaključila da je Mohammed Bin Salman naredio ubistvo, što Rijad negira.

Ekspert za ljudska prava Ujedinjenih nacija Agnes Callamard ranije je ove sedmice izjavila da saslušanja 11 osumničenika ne odgovaraju međunarodnim standardima, te da bi trebala biti otvorena za javnost i posmatrače.

Ona je pozvala kraljevinu da objavi imena optuženih, te otkrije šta se desilo sa 10 osoba koje su ranije uhapšene u slučaju Khashoggi.

Izvor: Al Jazeera