Veličina odijela ispriječila se historijskoj svemirskoj šetnji dvije žene

U petak će u svemir išetati Christina Koch s američkim kolegom Nickom Hagueom umjesto s kolegicom Anne McClain, kako je prvobitno bilo planirano (EPA)

Američka svemirska agencija NASA izbacila je u ponedjeljak s dnevnog reda planiranu historijsku šetnju dvije astronautkinje svemirom, navodeći kao razlog nedostatak prikladnih odijela na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Tako će u petak u svemir išetati Christina Koch s američkim kolegom Nickom Hagueom umjesto s kolegicom Anne McClain, kako je prvobitno bilo planirano, prenosi Hina.

Da su Koch i McClain zajedno obavile taj svemirski izlet, bile bi evidentirane kao prvi ženski astronautski par koji je prošetao svemirom.

Od 1998, otkad je postavljena Međunarodna svemirska stanica, u takve su misije izlazili parovi koje su obično činila dvojica muškaraca ili miješani muško-ženski par, a bilo ih je ukupno 214.

McClain je prošle sedmice, kad je zajedno s Hagueom radila izvan stanice, shvatila da joj gornji dio svemirskog odijela u srednjoj veličini M bolje pristaje.

“Budući da će se do 29. marta, za kad je bila predviđena šetnja para astronautkinja, uspjeti pripremiti samo jedan gornji dio veličine M, odjenut će ga Christina Koch”, objavila je NASA.

Raspoloživa odijela

Svemirska odijela raspoloživa astronautima na ISS-u čini više dijelova u raznim veličinama kako bi se što bolje prilagodila tijelu svakog astronauta ili astronautkinje, pojasnila je Brandi Dean, glasnogovornica Svemirskog centra “Johnson” u Houstonu, bazi američkih astronauta.

Rekla je i da su na ISS-u trenutno samo po dva gornja dijela u svakoj od tri raspoložive veličine svemirskih odijela: M, L i XL.

“Trudimo se predvidjeti veličine odijela koje će trebati astronautima, zavisno od odjeće koju nose za vrijeme treninga na Zemlji, ali astronauti i astronautkinje nerijetko treniraju u odijelima raznih veličina”, pojasnila je Dean, dodavši da se “veličine mogu i izmijeniti kad su astronauti u orbiti, kao rezultat reakcije organizma na mikrogravitaciju”.

Izvor: Agencije