Odnos UN-a prema Golanu ostaje nepromijenjen

Izrael je okupirao Golan u ratu 1967. i 1981. godine ga anektirao (EPA)

Pozicija generalnog sekretara Ujedinjenih naroda Antonia Guterresa u vezi Golanske visoravni ostaje neizmijenjena, iako je američki predsjednik Donald Trump zvanično priznao suverenitet Izraela nad Golanskom visoravni, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

Vijeće sigurnosti UN-a je u decembru 1981. godine izraelsku aneksiju Golana označio ništavnom i bez međunarodnog pravnog efekta i Guterres se pridržava rezolucija, prenosi Beta.

U izvještaju o nedavnim aktivnostima mirovnih snaga UN-a na Golanskoj visoravni Guterres je izrazio  ozbiljnu zabrinutost za eskalaciju napetosti na tom području između Izraela i Sirije. Taj izvještaj je podijeljen u ponedjeljak u Vijeću sigurnosti.

Ranije u ponedjeljak je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavasoglu rekao da su Sjedinjene Američke Države ignorirale međunarodno pravo priznavanjem  suvereniteta Izraela nad Golanom.

Jačanje napetosti

On je na Twitteru napisao da ta odluka neće nikada legitimizirati izraelsku okupaciju i da će još više pojačati napetost u regiji, sprečavajući mirovne napore.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je u ponedjeljak potpisao proklamaciju o priznanju suvereniteta Izraela nad Golanom. Ta zemlja je okupirala Golan u ratu 1967. i 1981. godine ga anektirala.

Prije potpisivanja u Bijeloj kući u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua Trump je rekao da „svaki mogući budući bliskoistočni sporazum mora uzeti u obzir pravo Izraela na samoobranu“.

Netanyahu je već dugo vršio pritisak na SAD da priznaju Golan, okupiran u Šestodnevom ratu 1967. i anektiran 1981. godine, kao izraelski.

Liban je ocijenio da Trumpova odluka podriva svaki napor da se postigne fer mir i još više izolira Izrael.

Libansko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je Golan sirijska arapska teritorija i da nijedna zemlja  ne može falsificirati historiju predajom zemlje jedne države drugoj.

Izvor: Agencije