OPCW: U napadu na Doumu korišten hlor

Kemijski napad, Sirija
Režimske snage su 21. augusta 2013. izvele smrtonosni napad hemijskim oružjem na Istočnu Ghoutu (Reuters)

Međunarodni inspektori zaključili su da je u napadu na sirijski grad Doumu u aprilu prošle godine, u vrijeme dok je bio pod kontrolom pobunjenika, ali i opsadom provladinih snaga, korišten hlor koji je sadržavao “toksične hemikalije”, saopćila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja – OPCW.

U ovom napadu ubijeno je na desetke civila, a bio je povod za zračne udare Velike Britanije, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država na položaje sirijske Vlade.

Informacije koje je prikupila organizacija OPCW navode na zaključak da se 7. aprila dogodila “upotreba toksičnih hemikalija kao oružja”, prenosi Reuters.

“Ova toksična hemikalija sadržala je reaktivni hlor. Toksična hemikalija je vjerovatno bila molekularni hlor”, naveo je OPCW u saopćenju.

Optužbe SAD-a prema Moskvi

Inspektori OPCW-a prošle godine su otputovali u Siriju kako bi analizirali mjesto navodnog napada u Doumi, iako im je neko vrijeme bio onemogućen pristup.

Zbog toga je SAD optužio Moskvu da pokušava prikriva dokaze.

Članice Evropske unije tada su, također, podržale zračne napade koalicije predvođene SAD-om u Siriji te zaprijetile sankcijama Damasku. 

Izvor: Agencije