Ubistvo Khashoggija: EU ponovo traži transparentnu istragu

Khashoggi, novinar i kolumnist lista 'The Washington Post', ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu (EPA)

Evropska unija ponovila je poziv da se provede detaljna i vjerodostojna istraga u vezi s ubistvom saudijskog novinara i kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, prenose agencije.

Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federike Mogherini, poručila je da ponavljaju poziv za detaljnu i pouzdanu istragu, kao što su tražili i prethodnih mjeseci, navodi agencija Anadolija.

Prema njenim riječima, nema promjena u stavu EU-a kad je riječ o Khashoggijevom ubistvu.

Brutalno ubistvo

Specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska pogubljenja Agnès Callamard izjavila je u četvrtak, nekoliko dana nakon posjete Turskoj, kako dokazi pokazuju da su Khashoggijevo ubistvo izveli saudijski zvaničnici.

Istakla je kako dokazi upućuju na to da je saudijski novinar “žrtva brutalnog ubistva s predumišljajem koje su planirali i počinili zvaničnici Saudijske Arabije”.

Dodala je i da je Saudijska Arabija “ozbiljno podrivala efikasnu, sveobuhvatnu, objektivnu i transparentnu istragu Turske”.

Naglasila je i da ubistvo novinara Khashoggija predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Priznanje iz Rijada

Khashoggi, novinar i kolumnist lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je brutalno zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile. Vlasti u Saudijskoj Arabiji podigle su optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo, a tamošnje tužilaštvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Iako je otkriveno kada, gdje i kako je Khashoggi ubijen, još nije poznato gdje su njegovi posmrtni ostaci.

Izvor: Agencije