Mediji: Nema blokade ‘Sjevernog toka 2’

EU je podijeljen u vezi sa 'Sjevernim tokom 2' (Arhiva)

Njemačka i Francuska postigle su dogovor o izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2”, zahvaljujući čemu taj projekt neće biti blokiran, prenosi ruska agencija TASS pozivajući se na francuske medije.

Postignuti kompromis odnosi se na pravila transporta plina, a u slučaju da taj dogovor bude usvojen Francuska će dati saglasnost i na usvajanje novih evropskih pravila kad je riječ o transportu plina, prenosi Sputnjik.

Pravila unutrašnjeg tržišta

Prethodno su mediji prenijeli da se Pariz namjerava suprotstaviti Berlinu zbog projekta “Sjeverni tok 2”, i to prilikom glasanja o izmjenama pravila Trećeg energetskog paketa, zakazanog za petak.

Prema tim izmjenama, koje je Evropska komisija predložila 2017, na plinovode iz trećih zemalja trebala bi se primjenjivati pravila unutrašnjeg tržišta, prije svega da se zabrani opskrba plinom ako je ta strana istovremeno i operater plinovoda.

Evropska unija podijeljena je u vezi sa “Sjevernim tokom 2”. Istočnoevropske, nordijske i baltičke države smatraju da bi EU zbog njega bio talac Moskve, dok sjevernoevropske, posebno Njemačka, ističu njegove ekonomske koristi.

Izvor: Agencije