Pakistanski premijer i predsjednik podržali pobunjenike u indijskom Kašmiru

Pobunjenici se bore protiv indijske vladavine od 1989, sa zahtjevom da se indijski dio ujedini pod pakistanskom upravom ili da Kašmir bude nezavisna zemlja (EPA)

Pakistanski premijer i predsjednik ponudili su podršku pobunjenicima u indijskom dijelu Kašmira, sporne teritorije na Himalajima, dok su u Pakistanu održani protesti na Dan solidarnosti s Kašmirom.

Skupovi su održani u dijelu Kašmira pod kontrolom Pakistana, prenosi Beta.

Jedan pakistanski ministar rekao je da je borba pobunjenika u Kašmiru džihad koji neće stati dok Kašmir ne postane dio Pakistana.

Indija i Pakistan kontroliraju dijelove Kašmira, ali obje zemlje imaju pretenzije na cijelu tu teritoriju.

Pobunjenici se bore protiv indijske vladavine od 1989, sa zahtjevom da se indijski dio ujedini pod pakistanskom upravom ili da Kašmir bude nezavisna zemlja.

Osuda čelnika

Pakistanski premijer Imran Khan i predsjednik Arif Alvi u svojim saopćenjima osudili su Indiju zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih prava u indijskom dijelu Kašmira. Navode da će Pakistan nastaviti svoju “diplomatsku i moralnu” podršku ljudima u Kašmiru.

“Želja naroda Kašmira za slobodom ne može se ugušiti”, rekao je Alvi zastupnicima u pakistanskom dijelu Kašmira.

Na skupu u Islamabadu ministar za Kašmir Ali Amin Gundapur rekao je da će “jednog dana Kašmir biti dio Pakistana”.

Glasnogovornik vojske Asif Ghafoor na Twitteru je naveo da decenije “zvjerstva indijskih okupacijskih snaga nisu uspjele ugušiti borbu za slobodu naroda Kašmira”.

Zasad nije bilo komentara iz New Delhija na izjave iz Islamabada.

Indijski premijer Narendra Modi u nedjelju je posjetio indijski dio Kašmira. Separatisti su tražili da se prodavnice i radnje zatvore, dok su hiljade pripadnika vladinih snaga i specijalnih jedinica bile angažirane i blokirale puteve da spriječe proteste i pobunjeničke napade tokom Modijeve posjete.

Izvor: Agencije