UN: Mogući ratni zločini izraelskih vojnika u Gazi

Palestina, Izrael, Protest
Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh tvrdi da plan ne predstavlja temelj za rješavanje sukoba (EPA)

Istražioci Ujedinjenih naroda danas su rekli da su izraelski vojnici namjerno pucali na civile i da je moguće da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti kad su se suprotstavljali palestinskim demonstrantima u protestima u Pojasu Gaze prošle godine u kojima je poginulo najmanje 189 ljudi.

Nezavisna istražna komisija koju je formiralo Vijeće za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi navela je da je više od 6.000 ljudi pogođeno bojevom municijom kako bi se otjerali demonstranti od granične ograde na granici Pojasa Gaze i Izraela.

Danas je rečeno da su ubijeni i ranjeni civili koji nisu predstavljali “neposrednu prijetnju” smrću ili ozbiljnim povredama drugih kad su upucani, niti su direktno učestvovali u neprijateljstvima.

Također je navedeno da je bilo velikog nasilja na demonstracijama, ali da to nisu bile borbene akcije, čime je u osnovi odbačena izraelska tvrdnja o “terorističkim aktivnostima” palestinskih oružanih grupa.

Katz: Teatar apsurda

Kritiziran je i pokret Hamas, koji vlada Gazom, da nije spriječio upotrebu zmajeva sa zapaljivim materijalom. Zmajevi su za vrijeme protesta puštani preko granice i izazivali požare.

Izrael je taj izvještaj odbacio kao “teatar apsurda”.

Ministar vanjskih poslova Yisrael Katz rekao je da je Vijeće UN-a za ljudska prava “napravilo još jedan neprijateljski, lažni i klevetnički izvještaj protiv Izraela”, prenosi Reuters.

“Niko ne može negirati pravo Izraela na samoodbranu i obavezu da brani svoje građane i granice od nasilnih napada”, rekao je on.

Izvor: Agencije