Britanija stavlja Hezbollah na ‘terorističku’ crnu listu

Hezbollah je osnovala iranska Revolucionarna garda 1982. godine (Reuters)

Velika Britanija objavila je da će dodati političko krilo libanske oružane grupe Hezbollah na svoju listu zabranjenih “terorističkih” organizacija uprkos ulozi koju ono ima u vladi i parlamentu Libana.

Potez, koji će stupiti na snagu u petak, treba biti odobren u parlamentu i kriminalizira svakoga ko je član ili pristalica grupe koju podržava Iran, a koju predvodi Hassan Nasrallah.

Oni koji budu povezani s Hezbollahom mogli bi dobiti kaznu do deset godina zatvora.

“Hezbollah nastavlja sa svojim pokušajima destabilizacije krhke situacije na Bliskom istoku i više ne možemo vidjeti razliku između njihovog već zabranjenog vojnog krila i političke stranke”, rekao je ministar unutrašnjih poslova Velike Britanije Sajid Javid.

“Zbog toga sam donio odluku o potpunoj zabrani saradnje s tom grupom”, dodao je.

Tri ministra

Vojni ogranak Hezbollaha zabranjen je u Velikoj Britaniji 2008, ali posljednja objava svrstava njegove političke članove – od kojih su mnogi u libanskom parlamentu – u istu kategoriju.

Hezbollah ne priznaje postojanje odvojenih krila.

U objašnjenju odluke Vlada Velike Britanije navela je da organizacija nastavlja sakupljati oružje, što je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti, dok je njena podrška sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu produžila “sukob i brutalnu i nasilnu represiju režima nad sirijskim narodom”.

“Terorističkom” organizacijom Hezbollah od ranije smatraju Sjedinjene Američke Države, Kanada, Izrael, kao i Vijeće zaljevske saradnje i Arapska liga.

Prošlog mjeseca libanski političari dogovorili su novi sastav vlade, u kojem su tri ministra iz Hezbollaha i time je okončana pat-pozicija koja je trajala osam mjeseci, od općih izbora u maju 2018.

Izvor: Al Jazeera i agencije