Ruski problemi s moderniziranjem mornarice

Prisutni su i problemi, iz različitih razloga, s novom opremom za kopnene i zračne snage (EPA)

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da je prioritet unapređenje borbenih kapaciteta ruske mornarice, ali agencija Reuters piše da nezavršene ljušture tri fregate koje su trebale biti opremljene navodećim raketama, a koje već tri godine propadaju u baltičkom brodogradilištu, pokazuju da je to lakše reći nego uraditi.

Označene kao novi dio ruske Crnomorske flote, fregate su žrtve sankcija koje je nametnula Ukrajina 2014. nakon što je Rusija anektirala poluotok Krim i tako nagnala Kijev da zabrani prodaju motora potrebnih za pogon tih brodova, a koje Ukrajina proizvodi.

Budući da Moskva ne može brzo napraviti zamjenske motore za fregate klase “Admiral Grigorovič”, radovi su obustavljeni. Sada Rusija želi umanjiti troškove i prodaje ta tri plovila Indiji bez motora.

Problemi ruske mornarice, nastavlja Reuters, potječu većinom (ali ne isključivo) od ukrajinskih sankcija. Prisutni su i problemi, iz različitih razloga, s novom opremom za kopnene i zračne snage.

Ta slika ukazuje da ruske oružane snage nisu sposobne ni moderne kako nagovještava godišnja parada na Crvenom trgu, kao i da je sposobnost projektiranja konvencionalnih trupa Moskvi također ograničena.

Stvarnost i izlog

“Morate uvijek razlikovati stvarnost i izlog. Crveni trg je izlog, poput izloga restorana u Japanu gdje su predstavljeni primjerci hrane. Ono što vidimo na trgu jesu primjerci hrane, a ne sama hrana”, navodi Andrej Frolov, odgovorni urednik ruskog magazina Arms Exports.

Potrošnja na oružje žestoko je porasla u vrijeme Putina, ali ruski zvaničnici i vojni eksperti smatraju da Moskva nema dovoljno modernih fabrika i vješte radne snage. Dodaju da Moskva nema ni dovoljno finansijskih sredstava na raspolaganju da promijeni decenije postsovjetskog propadanja onako brzo kako želi.

Frolov navodi da je Rusija uspješno napravila prototipe novih sistema oružja, ali ima problema s njihovom serijskom proizvodnjom.

To ne znači da ruska vojska nije sila koju ne treba respektirati. Neki komad naoružanja, poput sistema zračne odbrane S-400, svjetska su klasa.

Izvor: Agencije