Guaido radi na obnovi odnosa s Izraelom

Venecuela je diplomatske odnose s Izraelom prekinula 2009. nakon sukoba u Gazi (Reuters)

Juan Guaido, samoproglašeni predsjednik Venecuele, izjavio je da radi na ponovnom uspostavljanju odnosa s Izraelom, deceniju nakon što je ta južnoamerička zemlja iz solidarnosti s Palestincima prekinula veze s Tel Avivom.

“Sretan sam što mogu reći da je proces stabilizacije odnosa s Izraelom u poodmakloj fazi”, rekao je Guaido za novine Israel Hayom, te dodao:

“Prvo ćemo ponovo uspostaviti odnose, potom izabrati ambasadora u Izraelu, a nadamo se i da će njegov predstavnik doći u Venecuelu.”

Guaido, koji ima podršku Sjedinjenih Američkih Država, kaže i da razmatra mogućnost da preseli Ambasadu Venecuele iz Tel Aviva u Jerusalem.

“Kada dođe vrijeme, objavit ću uspostavljanje odnosa i lokaciju Ambasade”, rekao je on.

Status Jerusalema jedna je od najvećih prepreka mirovnom sporazumu između Izraela i Palestinaca, koji Istočni Jerusalem smatraju glavnim gradom svoje buduće nezavisne države.

Hugo Chavez prekinuo odnose

S druge strane, Izrael čitav Jerusalem, uključujući i istočni dio, koji je anektirao 1967. uz kršenje međunarodnog prava, smatra svojom prijestonicom.

Prošlog mjeseca Izrael se pridružio SAD-u, Velikoj Britaniji i većem broju evropskih zemalja u priznanju Guaidoa za privremenog predsjednika Venecuele.

No, predsjednik Nicolas Maduro, koji je na izborima 2018. dobio 67,7 posto glasova, i dalje ima podršku državnih institucija i vojske, kao i Rusije i Kine.

Ako Guaido provede svoj plan, to će biti drastičan zaokret vanjske politike Venecuele, koja se u konfliktu Izraela i Palestine tradicionalno zalaže za dvije države.

Za vrijeme vladavine Madurovog prethodnika Huge Chaveza Venecuela je prekinula diplomatske odnose s Izraelom nakon sukoba u Gazi 2008. i 2009.

Chavez je 2010. rekao da ga “grupe izraelskih terorista iz Mossada pokušavaju ubiti”.

Izvor: Agencije