UN: Hrana za milione Jemenaca u opasnosti da istrune

Iako se primirje većinom održava, nijedna strana nije povukla vojnike (EPA)
Iako se primirje većinom održava, nijedna strana nije povukla vojnike (EPA)

Hrana smještena u skladištima unutar ratnih zona u Jemenu, mogla bi istrunuti, što bi milione stanovnika Jemena ostavilo bez neophodne humanitarne pomoći, objavile su u ponedjeljak Ujedinjene nacije.

U silosu Mills, koje se nalazi u zapadnom gradu Hodeidahu na obali Crvenog mora, nalazi se brašno koje, kako se vjeruje, može nagraniti nekoliko miliona ljudi, ali on je već mjesecima van dometa humanitarnih organizacija.

„Brašno od Svjetskog programa hrane, koje je skladišteno u silosu, može poslužiti za mjesečne potrebe 3,7 miliona ljudi, ali je već pet mjeseci nedostupno, tako da postoji rizik da uskoro ne bude upotrebljivo. Odgovornost za to snose obje strane u konfliktu“, kaže se u zajedničkom saopštenju UN-a i specijalnog izaslanika za Jemen.

Hodeidah, kao i silos, nalaze se u rukama pobunjenika Husi od 2014. godine, kada su njihove naoružane jedinice osvojile veliki dio teritorije Jemena.

Humanitarna katastrofa

Njihovo napredovanje izazvalo je vojnu intervenciju Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i njihovih saveznika, što je izazvalo ono što Ujedinjene nacije nazivaju, najvećom humanitarnom krizom na svijetu.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u ratu je od 2015. godine do sada ubijeno oko 10.000 ljudi, ali druge grupe i organizacije tvrde da je ta brojka veća.

Na rubu izgladnjivanja nalazi se više od miliona stanovnika Jemena, a organizacija „Spasimo djecu“ navela je da je u protekle tri godine u ovoj zemlji od gladi umrlo i do 85.000 djece.

Rat je već godinama u pat poziciji, pošto saudijsko-emiratska koalicija i jemenske snage ne uspijevaju protjerati Huse iz glavnog grada Sanae i ostalih većih gradova.

Specijalni izaslanik UN-a za Jemen Martin Griffiths, koji je u decembru prošle godine uspio stranama nametnuti prekid vatre u Hodeidah, i šef pomoći UN-a Mark Lowcock tvrde da su pobunjenici „uložili napore da se put koji vodi do silosa ponovo otvori“.

Izvor: Agencije


Povezane

Život oboljelih od raka u jemenskom lučkom gradu Hudejdi sve je teži zbog neprestanih borbi. Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da 35 hiljada Jemenca boluje od raka, a jedanaest hiljada novih slučajeva bude otkriveno svake godine. Ipak, klinike za liječenje raka sve se više zatvaraju.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO