Izrael napao bolnicu i osmatračnicu u Siriji

Državna televizija je objavila snimke na kojima se vide eksplozije nakon aktiviranja protuzračne odbrane (AP)
Državna televizija je objavila snimke na kojima se vide eksplozije nakon aktiviranja protuzračne odbrane (AP)

Izraelska artiljerija napala je bolnicu i osmatračnicu u južnoj sirijskoj provinciji Kuneitra, nedaleko od granice sa Izraelom, prenijela je danas sirijska državna agencija Sana.

U napadu nije bilo žrtava, jer je bolnica, kako je navedeno, napuštena i jedino je pričinjena materijalna šteta, prenijela je agencija Reuters.

U januaru je izraelska vojska potvrdila da napada iranske vojne mete u Siriji, nakon što je izvela zračni napad tokom dana nedaleko od aerodroma u Damasku.

Mjesecima gađaju iranske snage 

Izraelske zračne snage mjesecima gađaju iranske snage i pripadnike libanskog Hezbollaha u Siriji, upozoravajući da neće tolerisati njihovo stalno vojno prisustvo u toj zemlji.

Lider Hezbollaha Hassan Nasrallah upozorio je Izrael krajem januara da ako nastavi sa napadima u Siriji, loša procjena može cijelu regiju povući u rat.

Izraelce je upozorio i Iran, koji je zaprijetio “čvrstim i odgovarajućim” odgovorom ako nastave napadati ciljeve u Siriji.

Sekretar iranskog Nacionalnog vijeća za sigurnost Ali Samhani tada je izjavio da izraelski napadi krše teritorijalni integritet Sirije i da su “neprihvatljivi”.

Izvor: Agencije


Povezane

Izraelski zračni napadi na iranske snage u Siriji izazivaju zabrinutost da bi moglo doći do otvorenog sukoba. U prošlosedmičnim napadima na Damask ubijeno je više desetaka iranskih vojnika i šiitskih boraca koji podržavaju sirijsku vladu. Iranski analitičari tvrde da su ti smrtonosni napadi opasna eskalacija napetosti.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO