Berlin, Pariz i London: Iran razvija balističke rakete s nuklearnim kapacitetom

Iran je odlučan da nastavi svoje aktivnosti u domenu balističkih raketa i svemirskih lansirnih rampi, poručio je Teheran (Reuters)
Iran je odlučan da nastavi svoje aktivnosti u domenu balističkih raketa i svemirskih lansirnih rampi, poručio je Teheran (Reuters)

Njemačka, Francuska i Velika Britanija su u zajedničkom pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda navele da Iran razvija “balističke rakete s nuklearnim kapacitetom” i tako krši rezoluciju Vijeća sigurnosti, dok su iz Teherana poručili da će nastaviti s programom balističkih raketa.

U pismu koje je datirano na 21. novembar a koje je u četvrtak dato na uvid France Pressu, ambasadori tih zemalja traže od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da obavijesti Vijeće sigurnosti da su iranske aktivnosti na polju balističkih raketa “nekompatibilne” s rezolucijom kojom je usvojen nuklearni sporazum iz 2015, prenosi Beta.

Kako navode tri evropske zemlje, ta rezolucija nalaže da “Iran ne provodi nikakve aktivnosti u vezi s balističkim raketama u cilju omogućavanja da one nose nuklearne bojeve glave”.

‘Očajnička laž’

Berlin, Pariz i London “sa zabrinutošću primjećuju” da je Iran prekršio tu rezoluciju.

Šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif je na to reagirao na Twitteru, navodeći da je evropsko pismo “očajnička laž koja treba da sakrije njihovu bijednu nesposobnost da ispune minimum preuzetih obaveza”.

Ako tri evropske sile žele da imaju “minimalni globalni kredibilitet, mogle bi da počnu s korištenjem suvereniteta umjesto da se klanjaju pred američkim pritiscima”, naveo je Zarif.

Iranski ambasador pri UN-u Majid Takhte Ravanchi je u svom pismu poručio da se Evropljani oslanjaju na “nepouzdane izvore” i “zastarjele informacije”.

“Iran je odlučan da nastavi svoje aktivnosti u domenu balističkih raketa i svemirskih lansirnih rampi, budući da su i jedno i drugo neotuđiva prava po međunarodnom pravu”, navedeno je u pismu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO