SAD poziva evropske države: Odustanite od digitalnog poreza

Dosadašnji sistem oporezivanja velikim kompanijama popot Googlea omogućuje da legalno bilježe dobit u državama s niskim porezima (EPA)
Dosadašnji sistem oporezivanja velikim kompanijama popot Googlea omogućuje da legalno bilježe dobit u državama s niskim porezima (EPA)

Američki ministar financija Steven Mnuchin pozvao je sve države koje su to planirale da odustanu od najavljenog digitalnog poreza za koji Washington vjeruje da cilja na američke tehnološke kompanije.

U pismu Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) Mnuchin je naglasio američku zabrinutost oko inicijative Francuske i drugih država da se oporezuju prihodi, a ne dobit digitalnih kompanija, objavio je Reuters, prenosi HINA.

OECD je u septembru objavio svoj prijedlog izmjene prekograničnih poreznih pravila koja su posljednji put mijenjana 20-ih godina prošlog stoljeća.

Ta organizacija sa sjedištem u Parizu želi vladama dati veće ovlasti u oporezivanju multinacionalnih korporacija, uvesti minimalan porez za takve kompanije te stvoriti okvir kojim bi se izbjegle manipulacije pri plaćanju poreza.

Mnuchin je u svom pismu ustvrdio kako bi izmjena obveznih pravila državnih oporezivanja kompanija moglo utjecati na „dugogodišnje temelje međunarodnog poreznog sustava na koji se oslanjaju američki porezni obveznici“.

Na udaru Google i Facebook

Rast velikih korporacija poput Googlea i Facebooka ugrozio je dosadašnji sistem jer im se omogućuje da legalno bilježe dobit u državama s niskim porezima poput Irske, nevezano za lokaciju njihovih korisnika.

Francuska će tako uvesti tri posto poreza svim digitalnim kompanijama s prihodima većim od 750 miliona eura, od čega je najmanje 25 miliona eura ostvareno u Francuskoj.

Američki predsjednik Donald Trump zbog toga je Parizu zaprijetio carinom od čak 100 posto na uvoz francuskih sireva, šampanjaca, torbica i ostalih francuskih proizvoda, ukupne vrijednosti 2,4 milijarde dolara.

SAD najavljuje sličan potez u slučaju Austrije, Italije i Turske, no zasad se ne govori i o Kanadi i Velikoj Britaniji.

Reuters navodi da je britanski premijer Boris Johnson u srijedu izjavio da će ustrajati na takvom oporezivanju unatoč američkim prijetnjama Francuskoj. 

Prema prijedlogu predstavljenom prošle godine, velike online kompanije od aprila 2020. godine očekuje obveza plaćanja poreza u iznosu dva posto od ukupnih prihoda ostvarenih u Britaniji.

Prema istraživanju časopisa Forbes, od deset najvećih tehnoloških korporacija na svijetu 2019. je njih osam bilo američko.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO