Nova metoda testiranja potencijalno pomaže u borbi protiv raka

Kancerogeni tumori se često šire jer čine T ćelije nefunkcionalnim ili "premorenim" (EPA)

Naučnici Scripps Researcha su razvili metodu za brzo otkrivanje potencijalnih spojeva koji liječe rak tako što oživljavaju antitumorsku aktivnost u imunološkim ćelijama nazvanim T ćelije.

Kancerogeni tumori se često šire jer čine T ćelije nefunkcionalnim ili “premorenim”. Nova metoda otkriva medicinske spojeve koji mogu obnoviti funkcionalnost ovih T ćelija, zbog čega kanceri opet budu ranjivi na njihovo djelovanje, navodi portal Medicalxpress.com.

Pristup opisan u studiji objavljenoj u Cell Reportsu, možda može također pomoći u obnovi reakcije T ćelija na trajne infekcije uzrokovane virusima ili drugim patogenima. Zbog toga bi trebao ubrzati razvoj novih imunoterapija za borbu protiv kancera i zaraznih bolesti, uključujući one koje mogu biti kombinirane sa postojećim imunoterapijskim lijekovima kako bi se pojačalo njihovo dejstvo. Naučnici su demonstrirali potencijalnu korisnost pristupa koristeći ga da brzo testiraju više od 12.000 spojeva lijekova – otkrivši 19 koji mogu ponovno probuditi iscrpljene T ćelije.

“Ona nova metoda testiranja bi trebala biti posebno korisna jer je možemo koristiti ne samo da identificiramo spojeve koji obnavljanju potrebne funkcije iscrpljenih T ćelija, već i da brzo analiziraju T ćelije kako bi se ustanovilo kako ti spojevi djeluju na njih”, rekao je viši autor studije doktor Michael Oldstone, profesor emeritus na Odjelu za imunologiju i mikrobiologiju Scripps Researcha.

Novi sistem testiranja – i u određenoj mjeri, šire polje imunoterapije za borbu protiv kancera – zasnovan je djelomično na istraživanju provedenom proteklih decenija u Oldstonevoj laboratoriji i na istraživanju nekoliko bivših članova laboratorije, uključujući Rafija Ahmeda, Davida Brooka i Johna Teijaroa, kao i drugim naučnicima koji su proveli istraživanja na životinjama kako bi istražili kako imunološki sistem reagira na virus limfocitičnog koriomeningitisa (LCMV).

Djelovanje metode

Jedinstvena varijanta LCMV-a poznata kao “klon 13” uspostavlja upornu infekciju tako što iscrpljuje T ćelije specifične za virus, koje su nužne za rješavanje infekcije. To čini tako što jača signale kroz receptore T ćelija poput PD-1 i IL-10. Otkriće da LCMV klon 13 može preživjeti tako što ugasi anti-LCMV T ćelije je dovelo do otkrića da kanceri često ustraju koristeći isti trik.

Imunoterapije koje blokiraju signale od PD-1 ili receptore koji djeluju na sličan način kako bi obnovili anti-kancerske reakcije T ćelija su među najjačim lijekovima za borbu protiv kancera koji su danas dostupni. Ove terapije spašavaju brojne pacijente koji su u prošlosti imali naizgled neizlječive tumore.

Ali s obzirom da tretman sa ovim lijekovima tipično dobro djeluje samo za određene kancere, uključujući melanom – a rjeđe na druge kancere – naučnici sumnjaju da kanceri uglavnom “otmu” višestruke inhibicijskih puteve T ćelija.

To sugerira da kombinacija imunoterapija usmjerenih na različite molekularne puteve može biti učinkovitija od trenutne terapije.

“Ideja sada je da razvijemo više imunoterapijskih lijekova i da nađemo njihovu najbolju kombinaciju”, rekao je Oldstone.

Brza otkrića

Sistem nove metode testiranja je zamišljen tako da omogućava naučnicima da brzo pronađu takav lijek  – u ovom slučaju, farmakološki aktivne spojeve malih molekula koji mogu djelovati bolje od, ili pojačati, trenutno dostupne imunoterapije zasnovane na ubrizgavanju antitijela.

Sistem koristi T ćelije koje su bile iscrpljene LCMV klonom 13 i detektira znake obnovljene aktivnosti u tim ćelijama kada testirani spoj djeluje da ih razbudi. Prednost novog sistema testiranja je da je specifičan i visokoautomatiziran, te zbog toga hiljade spojeva mogu biti testirani u roku od nekoliko dana, gdje su “pogoci” verificirani u eksperimentima na miševima.

Oldstone i kolege su primijenile novi sistem testiranja na bazu lijekova koja sadrži više od 12.000 spojeva koje je ili odobrila FDA ili su testirani kao potencijalni lijekovi. Brzo su otkrili 19 pozitivnih rezultata – spojeva koji, u umjerenim dozama, mogu efektivno obnoviti aktivnosti iscrpljenih T ćelija.

Jedan do tih spojeva, ingenol mebutat, molekula dobijena iz biljaka koja se već koristi u formi gela (Picato) kako bi se liječila aktinična keratoza, pred-kancerozno oboljenje kože. Istraživači su primijenili elemente njihovog sistema testiranja kako bi proučili reaktivnirane T ćelije i utvrdili da ingenol mebutat obnavlja funkciju ovih ćelija uglavnom tako što aktiviran signalne enzime nazvane “proteinski kinase C enzimi”, poznatim putevima aktivnosti za ovaj spoj.

Oldstone navodi da je novi pristup testiranju dovoljno fleksibilan da se prilagodi za otkrivanje spojeva koji imaju druge učinke na T ćelije, poput smanjivanje aktivnosti T ćelija kako bi se liječila autoimuna stanja.

Izvor: Agencije