Kim Jong-un priznao da zemlja prolazi kroz tešku ekonomsku krizu

Sjeverna Koreja nikada dosad nije objavila ekonomske statističke podatke (EPA)

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un upozorio je čelnike vladajuće Radničke stranke da zemlja prolazi kroz “tešku ekonomsku krizu” te je pozvao na uvođenje hitnih mjera da bi se ona popravila, prenijeli su lokalni mediji, prenosi Hina.  

Tokom vikenda održano je plenarno zasjedanje stranke, nekoliko dana prije isteka ultimatuma koji je Sjeverna Koreja postavila Sjedinjenim Američkim Državama u pregovorima o denuklearizaciji.

Pjongjang je obećao da će, ako se do kraja godine ne ostvari napredak u pregovorima, Washington dobiti “božićni poklon”. 

Kim, koji predsjedava zasjedanjem, upozorava da je vrijeme da se donesu važne odluke o ekonomskom razvoju zemlje. 

Predstavnicima stranke iznio je zadaće koje bi trebali provesti kako bi se “hitno popravila situacija u ekonomiji”, prenijela je sjevenokorejska agencija KCNA. 

Smanjen ekonomski rast zemlje

Sjeverna Koreja nikada dosad nije objavila ekonomske statističke podatke, a jedine informacije o privredi zemlje obično stižu iz inostranstva. 

Južnokorejska Centralna banka u julu je izvijestila da je ekonomski rast Sjeverne Koreje, pogođene međunarodnim sankcijama, smanjen za 4,1 posto tokom 2018. godine, što je najveći pad od velike krize iz devedesetih godina. 

Nakon međusobnog približavanja tokom historijskog sastanka Trumpa i Kima u 2018., pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu ponovno su u pat poziciji, osobito nakon neuspjelog sastanka na vrhu američkog i sjevernokorejskog čelnika u Hanoju u februaru. 

Plenarna sjednica u ponedjeljak ulazi u treći dan, prvi put nakon 1990. Dotad je trajala samo dva dana. 

“Odluka Pjongjanga da produži trajanje plenarne sjednice odraz je teške unutrašnje i vanjskopolitičke situacije s kojom se država suočava”, smatra naučnik s Instituta Sejong, Cheong Seong-Chang. 

Izvor: Agencije