NASA-ina astronautkinja oborila rekord najdužeg boravka žene u svemiru

Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju, Koch će u svemiru provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda Scotta Kellyja (EPA)
Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju, Koch će u svemiru provesti 328 dana, samo 12 dana manje od rekorda Scotta Kellyja (EPA)

Američka astronautkinja Christina Koch u subotu je nadmašila rekord i postala astronautkinja koja je najdulje, 289 dana, u kontinuitetu boravila u svemiru, priopćila je NASA, kako prenosi agencija Hina. 

Stigavši na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) 15.ožujka, Koch je premašila rekord od 288 dana koji je postavila Peggy Whitson.

NASA je u tvitu čestitala Koch koja je “dosegla nove vrhunce”.

‘Divna stvar za nauku’

“To je divna stvar za znanost”, rekla je Koch za mrežu CNN s ISS-a.

“Vidimo drugi aspekt kako je ljudsko tijelo pogađa mikrogravitacija na dulje razdoblje i to je uistinu važno za naš budući plan svemirskog leta prema Mjesecu i Marsu”, dodala je, navodi agencija.

Do trenutka kada će se vratiti na Zemlju u veljači, u svemiru će provesti 328 dana, samo dvanaest dana manje od rekorda umirovljenog astronauta Scotta Kellyja, postavljenoga 2016. godine. 

Većina misija na ISS-u trajala je blizu šest mjeseci.

Ženske svemirske šetnje

U listopadu, Koch je oborila još jedan rekord izvođenjem prve isključivo ženske svemirske šetnje izvan ISS-a, zajedno s astronautkinjom Jessicom Meir.

Za vrijeme boravka na dva desetljeća staroj međunarodnoj postaji, Koch sudjeluje u znanstvenom istraživanju, održavanju postaje, informiranju te svemirskim šetnjama, izvješćuje NASA na svojoj internetskoj stranici, prenosi Hina.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO