Deseci hiljada širom Indije demonstriraju protiv zakona o državljanstvu

Indija, Protest, Državljanstvo, Zakon
Studenti, organizacije građanskog društva, muslimanska zajednica i oporbene stranke organiziraju proteste tražeći povlačenje ili izmjenu zakona (EPA)

Deseci tisuća ljudi okupili su se u subotu na prosvjedima diljem Indije protiv novog zakona o državljanstvu, a oporba optužuje vladajuću stranku Bharatiya Janata Party (BJP) da ignorira glas naroda, prenosi agencija Hina.

Novi zakon omogućuje imigrantima hinduistima, Sikhima, budistima, džainistima, kršćanima i Parsima iz triju susjednih većinski muslimanskih zemalja pravo na dodjelu državljanstva po ubrzanoj proceduri.

Kritičari ističu da je to protivno indijskom sekularnom ustavu i pokušaj marginalizacije muslimana, iako hinduistička nacionalistička stranka BJP to niječe.

U nasilju poginuli više od 20 osoba

Studenti, organizacije građanskog društva, muslimanska zajednica i oporbene stranke organiziraju zadnjih dana diljem zemlje prosvjede, tražeći povlačenje ili izmjenu toga zakona.

Glavna oporbena stranka Indijski nacionalni kongres organizirala je u subotu prosvjede pod nazivom “Spasimo Indiju, spasimo ustav” u nekoliko gradova uključujući Mumbai, Lucknow i Guwahati.

“BJP ne želi čuti glas naroda”, rekao je vođa stranke Rahul Gandi na skupu u Guwahatiju, središtu sjeveroistočne države Assam, navodi agencija.

Prosvjedi su uglavnom bili mirni, no sporadično nasilje izbilo je u Assamu i Uttar Pradeshu, pri čemu je proteklih tjedana poginulo 25 ljudi.

Modi: Opozicija širi laži

U Chennaiju, glavnom gradu države Tamil Nadu, na prosvjedu koji je organizirala muslimanska organizacija Tamil Nadu Thowheed Jamath, okupilo se najmanje 10.000 ljudi, izvijestila je televizijska postaja NDTV.

Indijski premijer Narendra Modi tvrdi da zakon ne utječe na muslimanske građane i optužuje oporbu da širi laži, prenosi Hina.

Izvor: Agencije