Talibani oslobodili 27 otetih mirovnih aktivista

Talibani, Afganistan
Nakon potpisivanja sporazuma, talibani su nastavili uobičajene operacije protiv afganistanskih snaga (Reuters)

Talibani su oslobodili 27 mirovnih aktivista, koje su oteli u srijedu u zasjedi njihovog konvoja u pokrajini Farah na zapadu Afganistana, rekao je vođa aktivističke organizacije.

Telefonske linije su pale u regiji, što otežava komunikaciju, a razlog za otmicu aktivista i dalje je nejasan, rekao je Bismillah Watandost iz Narodnog pokreta mira za Afganistan, prenosi Fena.

Massoud Bakhtawar, zamjenik guvernera Faraha, rekao je da su aktivisti putovali u šest automobila iz Herata do susjedne pokrajine Farah u utorak navečer, kada su njihov konvoj zaustavili talibani na glavnom autoputu i odveli ih na nepoznatu lokaciju.

Watandost je rekao da su aktivisti planirali otputovati u različite dijelove Faraha kako bi pozivali na mir i prekid vatre između zaraćenih strana u Afganistanu.

Protestuju protiv nasilja

Grupa „Narodni pokret za mir“ formirana je kako bi protestovali protiv nasilja nakon što je prošle godine na sportskom stadionu u južnoj pokrajini Helmand eksplodirala autobomba, pri čemu je poginulo 17 civila, a ranjeno 50.

Talibanski pobunjenici, koji se bore protiv vlade Kabula koja uživa podršku zapada, sada kontrolišu više teritorija nego u bilo kojem trenutku otkad su njihov strogi režim srušile strane snage predvođene SAD-om 2001.

Predstavnik talibana nije odmah bio dostupan za komentar.

Od prošle godine, aktivisti putuju u različite dijelove zemlje, često prolazeći kroz područja pod kontrolom talibana, kako bi zahtijevali mir i potpisivanje sporazuma o primirju između talibana i afganistanske vlade.

Izvor: Agencije