Indija odobrila sredstva za sporni popis stanovništva

Hiljade Indijaca protestiraju protiv novog zakona i planova za izradu nacionalnog registra građana (EPA)

Indijska vlada odobrila je u utorak sredstva za popis stanovništva koji bi trebao biti proveden sljedeće godine dok se zemljom šire protesti protiv nedavno donesenog zakona o državljanstvu, koji diskriminira muslimanske izbjeglice iz susjednih zemalja i većinski hinduističke izbjeglice sa Šri Lanke, prenosi Hina.

Jedan od ciljeva indijskog zakona od državljanstvu jest omogućiti brzo stjecanje državljanstva progonjenim hinduistima, zoroastrijancima, sikhima, budistima, džainistima i kršćanima koji su došli u Indiju prije 31. decembra 2014. iz Afganistana, Bangladeša ili Pakistana.

Zakonom nisu obuhvaćene muslimanske izbjeglice, zbog čega demonstranti premijera Narendru Modija, hinduističkog nacionalista, kritiziraju za diskriminaciju muslimana i kršenje sekularnog indijskog ustava.

Vlada je odobrila 87,54 milijarde rupija (1,11 milijardi eura) za provođenje popisa stanovništva u aprilu 2020. i 39,41 milijardu rupija za ažuriranje nacionalnog registra stanovništva, rekao je ministar informiranja Prakash Javadekar.

Nacionalni registar stanovništva stvorit će opsežnu bazu podataka o svakom stanovniku Indije.

Nacionalni registar građana

Hiljade Indijaca protestiraju protiv novog zakona i planova za izradu nacionalnog registra građana. Najmanje 21 osoba poginula je u sukobima s policijom.

Modi je rekao da indijski muslimani, kojih ima približno 200 miliona u zemlji s 1,35 milijardi stanovnika, “ne trebaju brinuti” zbog zakona.

Najveće demonstracije izbile su u sjevernoj saveznoj državi Uttar Pradesh, gdje je poginulo 17 ljudi od početka protesta 10. decembra.

Prema navodima lokalnih medija, neke povrede nanesene su pravim mecima, što policija odbacuje.

Više od 200 policajaca povrijeđeno je u sukobima s demonstrantima u toj najmnogoljudnijoj indijskoj državi.

Human Rights Watch i lokalni aktivisti tvrde da indijske vlasti koriste prekomjernu silu protiv demonstranata, a u Uttar Pradeshu ugašen je mobilni internet na nekoliko mjesta, a veliki broj policajaca razmješten je na protestnim žarištima.

Nisu obuhvaćeni ni Tamili

Modijeva Indijska narodna stranka (BJP) došla je na vlast 2014, a prije nje zemljom je od stjecanja nezavisnosti 1947. većinom vladao sekularni Indijski nacionalni kongres, kojim su često upravljali članovi porodica Gandhi i Nehru.

Kontroverzni zakon ne obuhvata ni gotovo 100.000 Tamila, koji su većinom hinduistička i druga najveća etnička grupa na Šri Lanki.

Približno 60.000 tamilskih izbjeglica sa Šri Lanke živi u većinski tamilskoj južnoj saveznoj državi Tamil Nadu, prema navodima Ministarstva za raseljene.

Većina tih izbjeglica su hinduisti ili kršćani čiji su očevi rođeni u Indiji, rekao je S. Velayutham iz neprofitne Organizacije za rehabilitaciju izbjeglica s Eelama (Šri Lanka) u Chennaiju, na jugu Indije.

Velayutham je za Reuters objasnio da su mnogi od njih radili kao radnici britanskih kolonijalnih vlasti na šrilankanskim plantažama čaja.

Ograničeno tržište rada

Ranije su vladini zvaničnici rekli da je ministar za raseljene Amit Shah obećao premijeru Tamil Nadua Edappadi Palaniswamiju da će razmotriti pitanje isključivanja tamilskih izbjeglica iz Zakona o državljanstvu.

Šrilankanski građanski rat počeo je 1983, a završio tek 2009. porazom separatističke grupe Tamilski tigrovi, koja je proglasila nezavisnost većinski tamilskih dijelova Šri Lanke nasuprot centralnoj vlasti većinski budističkih Sinhaleza.

Deseci hiljada stanovnika Šri Lanke izbjegli su u Indiju, pogotovo u Tamil Nadu.

Mnogima od tih izbjeglica oduzeta je imovina u građanskom ratu, a u Tamil Naduu imaju ograničen pristup tržištu rada i ne mogu dobiti službene dokumente.

Izvor: Agencije