Istraga i akcije protiv desničara u Bundeswehru

Njemačka vojska, Vojnici
Mediji navode da je sve više pripadnika vojske koji se sumnjiče za povezanost s pokretom koji veliča nacistički period (Reuters)

Njemačka ministrica odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer obećala je “oštre akcije protiv bilo kakvog ekstremizma” u vojsci svoje zemlje, nakon izvještaja da je smijenjen pripadnik specijalnih jedinica (KSK) zbog sumnje da je povezan s ultradesnim strujama u Njemačkoj.

“Došli smo do preliminarnih zaključaka u ovom slučaju i nastavit ćemo raditi s istom strogoćom i dosljednošću na svakom slučaju”, rekla je Kramp-Karrenbauer.

Lokalni mediji otkrili su da vojska provodi tajnu istragu o većem broju svojih pripadnika koji se sumnjiče za povezanost s krajnje desničarskim pokretom koji veliča nacistički period, od čega se zemlja želi distancirati i odbaciti njegove posljedice.

Istraga mreža i veza

“Svako ko se na bilo koji način istakne po radikalizmu u Bundeswehru, nema mjesta u vojsci”, kazala je Kramp-Karrenbauer, koja je zamijenila njemačku kancelarku Angelu Merkel na čelu Kršćansko-demokratske unije (CDU).

“Svaki slučaj shvaćamo vrlo ozbiljno. Također, posebno istražujemo postoje li iza ovakvih slučajeva mreže i veze. To je razlog zašto je vojna-obavještajna služba MAD formirala radnu grupu, jer se posljednji incident odnosio na jedinicu KSK”, dodala je.

Ranije je list Bild am Sonntag objavio da vojska provodi tajne istrage s oficirom elitnih snaga i još dvojicom vojnika, nakon što su od doušnika dobili informacije o desničarskim aktivnostima tih osoba.

MAD je dao preporuke da se oficir smijeni iz komande specijalnih snaga i da mu se onemogući služenje u Bundeswehru (Njemačke oružane snage).

Pritisak raste

Druga dvojica vojnika optužena su da su na privatnoj zabavi, koju je organizirao osumnjičeni oficir KSK-a, salutirali zabranjeni nacistički pozdrav.

Jedan od vojnika je suspendiran s dužnosti prije nekoliko sedmica i dobio je zabranu nošenja uniforme, dok je drugi vojnik i dalje pod istragom.

Elitne snage KSK odgovorne su za osjetljive i rizične zadatke, između ostalog za akcije spašavanja talaca ili protuterorističke operacije izvan zemlje.

Međutim, pritisak na njemačku vojsku raste jer su brojni vojnici u njenim redovima suočeni sa ponovljenim optužbama za desničarske aktivnosti u posljednjim mjesecima.

Christof Gramm, šef MAD-a, nedavno je izjavio da se trenutno istražuje 20 slučajeva u elitinim snagama zbog sumnje za povezanost s desničarima.

Broj sličnih slučajeva u vojsci procjenjuje se na 500-ak.

Više optužbi na račun Bundeswehra

Bundeswehr je više puta optuživan da su neki od njegovih pripadnika povezani s neugodnom njemačkom vojnom prošlošću.

Prošle godine, Ursula von der Leyen, tadašnja ministrica odbrane, naredila je vojsci da očisti svoje redove od svih veza s nacističkom vojskom, nakon što je saznala da su šljemovi Wehrmachta i drugi nacistički simboli smješteni u jednu od kasarni.

Također je naredila i da se promijene imena vojnih kasarni nazvanih po vojnim vođama povezanim s Drugim svjetskim ratom, poput maršala Erwina Rommela.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO