Vrhovni sud Indije odgodio odluku o zakonu o državljanstvu

Indijski studenti sukobili su se sa policijom (EPA)

Vrhovni sud Indije odgodio je razmatranje pitanja ustavnosti novog zakona o državljanstvu, uprkos masovnim protestima širom države, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na AP.

Sud time nije suspendirao primjenu novog zakona o indijskom državljanstvu, a odluku o njegovoj ustavnosti donijet će 22. januara.

Novi zakon, između ostalog, omogućava dobijanje državljanstva imigrantima koji nisu muslimani, a koji su ušli u Indiju ilegalno iz nekoliko susjednih država.

Protesti protiv zakona izbili su u državi Asam prošle sedmice, ali su postali nasilni i proširili se na univerzitete širom Indije. Protesti su organizirani i u indijskim državama Zapadni Bengal, Kerala i Karnataka.

Nasilni protesti

Indijski studenti sukobili su se u utorak sa policijom, protestirajući zbog usvajanja novog zakona koji omogućava dobijanje državljanstva imigrantima koji nisu muslimani, a koji su ušli u Indiju ilegalno iz nekoliko susjednih država (Afganistan, Bangladeš, Pakistan).

Parlament Indije je prošle sedmice usvojio zakon kojim bi se dodjeljivalo državljanstvo građanima koji nisu muslimani, a koji su došli iz navedenih država.

Državljanstvo će biti omogućeno budistima, kršćanima, hindusima, džainstima, parsima i sikima koji su napustili Pakistan, Afganistan i Bangladeš prije 2015. godine.

Zakon se ne odnosi na muslimane.

Izvor: Agencije