Fudbalski ‘El Clasico’ u Barceloni u znaku nereda

Demonstranti su okupirali ulice oko stadiona Camp Nou prije početka susreta (EPA)

Policija se sukobila sa demonstrantima u Barceloni u srijedu navečer, kada su zagovornici nezavisnosti Katalonije uoči španskog fudbalskog derbija između velikih rivala Barcelone i Real Madrida organizovali proteste.

Noseći katalonske separatističke zastave i plakate na kojima je pisalo „Španijo, sjedni i razgovaraj“, demonstranti su okupirali ulice oko stadiona Camp Nou prije početka susreta.

Okupljeni su palili kontejnere, a unutar stadiona, utakmica je nakratko zaustavljena pošto je dio separatistički nastrojenih navijača u teren ubacivao lopte na napuhavanje.

Katalonska policija Mossos d'Esquadra pokušala je odvojiti separatiste od najžešćih navijača Barcelone, poznatijih kao Boixos Nois (Luđaci), pa je došlo do novih tenzija, u kojima su huligani na policiju bacali boce.

Angažovano preko 3.000 policajaca i zaštitara

Demoncratic Tsunami, grupa koja stoji iza protesta, pozvala je navijače na okupljanje van stadiona četiri sata prije početka utakmice.

Ova grupa je pod sudskom istragom, pošto je nedavno pozivala demonstrante na okupljanje kada je zatvoren aerodrom u Barceloni, te blokirana granica sa Francuskom.

 

 

Utakmica, koja privlači oko 650 miliona gledalaca širom svijeta, trebala se igrati u oktobru, ali je odgođena zbog zatvaranja katalonskih političara zbog učešća u organizaciji glasanja o nezavisnosti Katalonije 2017. godine i rizika od nereda.

Uoči utakmice, za osiguranje se brinulo oko 3.000 policajaca i pripadnika privatnih zaštitarskih kompanija, iz straha od sukoba.

Utakmica je završena rezultatom 0:0.

Izvor: Al Jazeera