Šire se protesti zbog indijskog zakona o državljanstvu

Podršku studentima su dale i neke zvijezde Bollywooda (EPA)

Protesti zbog novog zakona o državljanstvu, koji ga veže uz vjersku pripadnost, proširili su se na studentske kampuse širom Indije dok kritičari istovremeno prozivaju vladu premijera Narendre Modija da nastoji progurati stranačku agendu koja je u suprotnosti s Indijom kao sekularnom republikom, javlja Reuters.

Dodatni bijes protiv Modijeve hinduističke vlade podgrijale su optužbe za policijsku brutalnost prema studentima muslimanskog univerziteta Jamia Islamia u nedjelju. Prema optužbama, policija je upala na kampus u samom središtu New Delhija i upotrijebila suzavac kako bi rastjerala studente, prenosi Hina.

U tom sukobu povrijeđeno je najmanje 100 ljudi, a stotine aktivista je u nedjelju navečer protestiralo ispred sjedišta policije zbog primjene sile i hapšenja studenata.

Ne odnosi se na muslimane

Slični prizori su viđeni i na muslimanskom univerzitetu Aligarh u sjevernoj državi Utar Pradesh, ali su najžešći protesti u proteklih nekoliko dana održani u sjeveroistočnoj državi Asam gdje je razbješnjela grupa palila zgrade i željezničke stanice, gnjevna što će novi zakon omogućiti hiljadama imigranata iz Bangladeša da postanu zakoniti građani. U tim je sukobima poginulo najmanje dvoje ljudi.

Za novi zakon o državljanstvu priapdnici muslimanske manjine tvrde da je diskriminacijski.

Indijska vlada tvrdi da pokušava zaštiti vjerske manjine od progona iz okolnih zemalja, a koji su doselili u Indiju prije 2015. Novi zakon nudi indijsko državljanstvo pripadnicima šest manjinskih vjerskih grupa iz susjednog Bangladeša, Pakistana i Afganistana, ali se ne odnosi na muslimane.

Sporni zakon

Spomenuti bi zakon o državljanstvu tako olakšao put ka naturalizaciji hindusima, kršćanima, sikhima, budistima, parsima ili džainistima koji su doselili iz susjednih država, ali ne i primjerice muslimanima iz etničke skupine Rohinja koji su protjerani iz susjednog Mijanmara.

Modijeva vladajuća stranka Bharatiya Janata odbacuje optužbe za vjerske predrasude, ali ponavlja da se protivi popuštanju jednoj zajednici. Stranka ističe da novi zakon ima za cilj pomoći manjinskim grupama koje se u tri susjedne muslimanske zemlje suočavaju s progonima.

Modi je na skupu u nedjelju kazao da je parlament usvojio novi zakon i da nema povratka natrag.

Ta je odluka, poručio je, “1.000 posto ispravna”.

Podrška glumačkih zvijezda

Protesti su u ponedjeljak održani na Indijskom institutu tehnologije i Tata Institutu društvenih nauka u Mumbaju, a planiraju se protesti i na univerzitetu Bombaj te u gradu Bangaloreu na jugu zemlje.

Podršku studentima su dale i neke zvijezde Bollywooda, poput glumice Konkone Sen Sharma te režiseri Mahesh Bhatt i Anubhav Sinha.

Glavni sekretar indijske Komunističke stranke D. Raja je kazao da “zemlja gori te da vlada od ustava pravi smijuriju”.

Izvor: Agencije