London odbio izručiti katalonsku političarku

Clara Ponsati, koja se nalazi u Škotskoj, optužena je u Španiji za poticanje stanovništva na ustanak (EPA)

Velika Britanija odbila je u srijedu aktivirati evropski nalog za hapšenje koji je izdala Španija u cilju izručenja bivše članice katalonske vlade Clare Ponsati, ocijenivši kako je “nesrazmjeran prema britanskom zakonu”.

Ponsati, koja se nalazi u Škotskoj, optužena je u Španiji za poticanje stanovništva na ustanak te nezakonito korištenje javnog novca 2017. godine, prilikom organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije, objavila je Hina.

Britanski ured koji se bavi postupcima provođenja zahtjeva obavijestio je špansko Ministarstvo unutrašnjih poslova kako je zahtjev “nesrazmjeran prema britanskom zakonu”, ali će ga ponovo razmotriti dobije li dodatne informacije.

Ponsati predaje ekonomiju na škotskom Univerzitetu St Andrews, a njen advokat je rekao ove sedmice kako je nedužna.

Optuženi zbog referenduma 

Agencija podsjeća da je sudija španskog Vrhovnog suda Pablo Llarena u ponedjeljak ponovo raspisao evropski nalog za hapšenje troje bivših članova katalonske vlade koji se nalaze u Škotskoj i Belgiji, a koji su u Španiji optuženi za organiziranje referenduma o nezavisnosti, kojeg je bio zabranio Ustavni sud Španije.

Clara Ponsati (62) bila je zadužena za obrazovanje u katalonskoj regionalnoj vladi, kojom je predsjedao Carles Puigdemont, dok je Lluis Puig (60) bio zadužen za kulturu, a Toni Comin (48) za zdravstvo.

Nakon što su u oktobru 2017. godine organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine s oko 7,5 miliona stanovnika na sjeveroistoku Španije, proglasili su “Republiku Kataloniju”, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Špansko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njih, no nisu se odazvali pozivu na sud u Madrid.

Puig i Comin otišli su u oktobru 2017. godine u Belgiju, gdje se nalazi i Puigdemont, dok je Ponsati otišla u Škotsku, gdje je i ranije radila na univerzitetu.

Nepravilan zahtjev za izručenje

Belgija je u maju 2018. godine odbila izručiti katalonske dužnosnike, zbog nepravilnosti u zahtjevu poslanom iz Španije, nakon čega je španski sudija Llarena povukao nalog za hapšenje.

Zbog povlačenja je i škotski sud pustio na slobodu Ponsati, koja se dobrovoljno javila tamošnjem sudu.

No, nakon što je prije tri sedmice Vrhovni sud u Madridu izrekao osuđujuće presude za 12 njihovih saradnika koji su bili ostali u Španiji, od čega je njih devetero dobilo zatvorske kazne od devet do 13 godina, Llarena je raspisao novi nalog za hapšenje, zatraživši od pravosuđa Belgije izručenje Puigdemonta.

Zatim je zatražio i izručenje Puiga, Comina i Ponsatija.

Belgijski sud, na kojem je saslušan Puigdemont, u decembru će odlučiti o njegovom izručenju Španiji, dok Puig i Comin tek trebaju biti saslušani.

Izvor: Agencije