Sastanak Xija s čelnicom Hong Konga ‘znak povjerenja’

Xi se sastao sa Lam na marginama Drugog međunarodnog trgovinskog sajma EXPO u Šangaju (EPA)

Iznenadni sastanak kineskog predsjednika Xi Jinpinga s čelnicom Hong Konga Carrie Lam predstavlja “znak povjerenja” u sposobnost njene vlade da se izbori sa petomjesečnim antivladinim protestima koji su uzdrmali tu poluautonomnu kinesku oblast, izjavio je visoki zvaničnik Hong Konga.

Na pitanje da li sastanak odražava zabrinutost Xija zbog načina na koji se Lam bori sa protestima, generalni sekretar vlade Matthew Cheung je rekao: “Upravo suprotno.”

On je ocijenio da sama činjenica da je kineski predsjednik pronašao vrijeme za susret predstavlja “znak povjerenja” i ističe značaj povezanosti Pekinga i Hong Konga, prenosi Tanjug agenciju AP.

Zaustavljanje protesta

Zvanična kineska novinaska agencija Xinhua javila je da je Xi izrazio visok nivo povjerenja svoje vlade da će Lam stabilizovati situaciju, nakon što ga je ona informisala o aktuelnoj krizi.

Agencija, međutim, navodi da je Xi zahtijevao odlučne napore na zaustavljanju nasilja i kažnjavanju počinilaca u skladu sa zakonom, s obzirom na to da je ponovno uspostavljanje reda prioritet Hong Konga.

Pozvao je na više razgovora i napora kako bi se unaprijedio životni standard u jednom od najskupljih gradova svijeta.

Xi se sastao sa Lam na marginama Drugog međunarodnog trgovinskog sajma EXPO u Šangaju, u trenutku kada vlada u Pekingu šalje signale da bi mogla da pojača pritisak na Hong Kong kako bi bili ugušeni protesti.

Izvor: Agencije