Pjongjang optužuje SAD: Stavljanje na crnu listu je uvredljivo

Očekuje se da bi razgovori između SAD-a i Sjeverne Koreje mogli biti nastavljeni najkasnije početkom decembra (EPA)

Sjeverna Koreja je danas saopštila da su šanse za pregovore sa SAD-om sve manje nakon što je američki State department optužio Pjongjang da podržava terorizam.

Poručili su da američko prepoznavanje Pjongjanga kao pokrovitelja terorizma umanjuje izglede za nuklearnu diplomatiju između tih zemalja, prenosi Tanjug.

U godišnjem izvještaju State Departmenta, Sjeverna Koreja je ponovo svrstana među države koje podržavaju terorizam.

‘Ubistva i na stranoj teritoriji’

Kako se navodi u izvještaju od petka, Sjeverna Koreja se optužuje i za „umiješanost u ubistva na stranoj teritoriji“.

Severnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je danas taj dokument, uz ocjenu da je riječ o „politički motivisanoj ozbiljnoj provokaciji“, javila je agencija KCNA, prenosi Beta.

Portparol ministarstva vanjskih poslova optužio je SAD da su „žarište“ terorizma.

„Mogućnosti za dijalog Sjeverne Koreje i SAD-a sve su manje zbog stava i položaja SAD-a“, rekao je portparol.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje saopštilo je i to da crna lista terorizma State Departmenta objavljena prošle sedmice ponovo dokazuje da, kako su naveli, Sjedinjene Države nastavljaju “neprijateljsku politiku” i “uvredljivu odbojnost” prema Pjongjangu, prenio je AP.

“Ovo je uvreda i perfidnost prema partneru za dijalog. Kanal dijaloga sa SAD-om se sve više sužava zbog američkog stava”, navodi se u izjavi koju su prenijeli državni mediji.

Testiranje novog oružja

Prošle sedmice Sjeverna Koreja je testirala projektile iz onog što su nazvali novorazvijenim “super-velikim” višestrukim raketnim bacačem, što je prva proba u toj zemlji u posljednjih mjesec dana.

Sjeverna Koreja bila je već na crnoj listi terorizma dvije decenije nakon što su njeni agenti optuženi za bombaški napad na južnokorejsku aviokompaniju 1987. kada je poginulo 115 ljudi.

Pjongjang i Washington su pokrenuli prošle godine diplomatske razgovore o zaustavljanju razvijanja nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje, sli su pregovori zastali zbog američkih sankcija.

Tanjug navodi kako se očekuje da razgovori između SAD-a i Sjeverne Koreje budu nastavljeni najkasnije početkom decembra.

Izvor: Agencije