Požari u Amazoniji ubrzali otapanje ledenjaka na Andama

Tim naučnika je utvrdio da aerosoli koji nastaju sagorijevanjem mogu pojačati otapanje ledenjaka (EPA)

Požari u amazonskim prašumama vjerovatno su ubrzali otapanje ledenjaka na Andama, potencijalno ugrožavajući opskrbu vodom za desetke milijuna ljudi, objavili su naučnici.

Slike horizonta prepunog dima iznad požara bez kontrole širom Amazonije bili su ranije tokom godine sedmicama na naslovnicama širom svijeta, prenosi Hina.

Požari su podmetani kako bi poljoprivrednici stvorili pašnjake za stoku ili polja za sadnju usjeva, a uništavanje šuma koje rezultira isušivanjem tih područja dodatno ubrzava širenje požara.

Ta je pojava u najvećem zamahu u proteklih deset godina.

Tim naučnika u Brazilu proučavao je učinak dima požara na ledenjake na Andama.

Ključno u lancu proizvodnje hrane

Prevladavajući vjetrovi prenose čestice pepela stotine kilometara i omogućavaju da se nakupljaju u snijegu i u ledu.

Proučavanjem modela požara između 2007. i 2010. godine, kada su bili na vrhuncu, tim naučnika je utvrdio da aerosoli koji nastaju sagorijevanjem mogu pojačati otapanje ledenjaka time što zacrne njihovu površinu i smanje sposobnost ledenjaka da reflektiraju Sunčevu svjetlost.

Zagađivači poput crnog ugljika i prašine zarobljeni su u gornjim slojevima ledenjaka i zbog tamnije površine ledenjaka ubrza se tempo njihovog otapanja do 14 posto.

Više od 75 miliona ljudi ovisi o vodi sa andskih ledenjaka, među kojima i poljoprivrednici tog područja, što znači da su sezonska otapanja ledenjaka ključna u lancu proizvodnje hrane.

Ubrzano otapanje moglo bi skratiti sezonu uzgoja usjeva, ograničiti raspoložive količine pitke vode i dovesti do sukoba zbog smanjenih izvora, naveli su autori istraživanja u radu objavljenom u magazinu Nature Scientific Reports.

“To se ne smije smatrati regionalnim pitanjem”, kaže Newton de Magalhaes Neto sa Instituta za geografiju državnog univerziteta Rio de Janeiro.

Posljedice po društva cijelog kontinenta’

“Umjesto toga, ima posljedice po društva čitavog kontinenta”, dodao je.

Međuvladin panel Ujedinje nih naroda za klimatske promjene u septembru je upozorio da ledenjaci godišnje gube 280 milijardi leda, pridonoseći sa 35 posto porastu nivoa mora.

Neto je kazao kako su glavna prijetnja andskim ledenjacima i dalje klimatske promjene, jer topliji okeani pridonose isušivanju Amazonije, što znači da će se požari širiti sve dalje.

Brazil je u četvrtak objavio izmijenjene podatke o krčenju amazonskih prašuma, po kojima je od augusta 2018. do jula 2019. godine više od 10.000 kvadratnih kilometara šuma uništeno, što je rekord u proteklih deset godina.

Izvor: Agencije