Vojni savez Japana i SAD-a prepreka za mirovni ugovor s Rusijom

Shinzo Abe, Vladimir Putin
Moskva je vođena sporazumima koji su postignuti između ruskog predsjednika i japanskog premijera (EPA)

Američko-japanski vojno-politički savez stvara prepreke za potpisivanje mirovnog ugovora s Moskvom, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Vojni savez sa SAD-om, naravno, predstavlja problem kada je u pitanju podizanje rusko-japanskih odnosa na drugu u razinu” rekao je on novinarima u Nagoyi, na G20 sastanku ministara vanjskih poslova.

Podsjetio je da je prilikom koordinacije deklaracije iz 1956. godine utvrđeno da se ona može u potpunosti provesti samo u kontekstu ukidanja američkog vojnog prisustva na teritoriju Japana.

Sporni Južni Kurilski otoci

Ruski ministar vanjskih poslova je kazao da bi Japan trebao priznati ruski suverenitet nad Južnim Kurilskim otocima da bi mirovni ugovor bio potpisan.

“Uz dužno poštovanje prema glavnom tajniku kabineta Japana, mi smo vođeni sporazumima koji su postignuti na najvišoj razini između ruskog predsjednika i japanskog premijera”, dodao je on.

Lavrov je naveo da su se oni dogovorili da se pregovori vode na temelju deklaracije iz 1956. godine, u kojoj se jasno kaže da je teritorijalni integritet Rusije i suverenitet nad tim zemljama priznat, tako da su i rezultati Drugog svjetskog rata priznati, pa se dalje o svemu može razgovarati, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije