Bivšem agentu CIA-e 19 godina zatvora zbog špijunaže za Kineze

Jerry Chuan Shing Lee je priznao krivicu za sudjelovanje u zavjeri (EPA)
Jerry Chuan Shing Lee je priznao krivicu za sudjelovanje u zavjeri (EPA)

Bivši agent američke Centralne obavještajne agencije (CIA) osuđen je pred saveznim sudom u Virginiji na 19 godina zatvora, nakon što je priznao krivnju da je postao kineski špijun, objavili su savezni tužitelji.

Jerry Chuan Shing Lee (55) napustio je CIA-u u 2007. godine i preselio se u Hong Kong, prenosi Hina.

Nekoliko godina kasnije pristupilo mu je dvoje kineskih obavještajaca i ponudilo 100.000 dolara i obećanje da će se pobrinuti za njega “do kraja života”, u zamjenu za informacije koje je dobio kao časnik CIA-e.

Stotine tisuća dolara nakon toga uplaćeno je na njegov osobni bankovni račun između 2010. i 2013. godine u zamjenu za njegove usluge.

‘Prodao svoju zemlju’

“Umjesto da poštuje odgovornost i ispuni svoje obveze da ne otkrije informacije vezane za nacionalnu sigurnost, Lee je prodao svoju zemlju, sudjelovao u zavjeri da postane špijun strane vlade i potom opetovano lagao istražiteljima o svome ponašanju”, napisao je Zachary Terwilliger, američki savezni tužitelj za istočni okrug Virginije u priopćenju.

Lee je u svibnju priznao krivnju za sudjelovanje u zavjeri čiji je cilj bio proslijediti informacije vezane uz američku nacionalnu sigurnost i obranu stranoj vladi.

Uhićen je dok je boravio na Havajima, kada su agenti američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) u njegovoj hotelskoj sobi pronašli notes koji je sadržavao rukom ispisane informacije o CIA-i, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kako je rečeno iz sudskih izvora, Lee je raspolagao osjetljivim informacijama o CIA-i, kao što su bankovni računi američke agencije, lokacije operativnih sastanaka, brojevi telefona i detalji o tajnim postrojenjima CIA-e.

Lee je jedan od tri bivša američka obavještajna časnika koji su osuđeni na duge kazne zatvora u proteklih nekoliko mjeseci za optužbe povezane sa špijunažnom za Kinu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO