Pentagon ne povlači vojnike iz Južne Koreje

List 'Chosun Ilbo' je objavio kako je povlačenje američke brigade razmatrano s čelnicima vojske SAD-a u Južnoj Koreji (EPA)

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak negirale južnokorejske medijske natpise kako razmatraju povlačenje do 4.000 vojnika iz Južne Koreje ukoliko zvanični Seul ne plati više za održavanje američkog kontingenta od 28.500 vojnika za slučaj sjevernokorejske agresije.

Južnokorejski list Chosun Ilbo objavio je kako je povlačenje američke brigade, što je između 3.000 i 4.000 vojnika, razmatrano s čelnicima američke vojske u Južnoj Koreji, a poziva se na neidentificirani diplomatski izvor u Washingtonu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Izvještaj je objavljen dva dana nakon što je Washington prekinuo pregovore o odbrambenim troškovima, nakon zahtjeva da Južna Koreja poveća svoj godišnji doprinos za američki kontingent na pet milijardi dolara, rekao je južnokorejski zvaničnik, što je više od pet puta nego što plaća sada.

Pregovori, a ne prijetnje

“Apsolutno nema istine u izvještaju Chosun Ilba da američko Ministarstvo [odbrane] trenutno razmatra bilo kakvo povlačenje sa Korejskog poluotoka”, rekao je Pentagonov glasnogovornik Jonathan Hoffman.

Ministar odbrane SAD-a Mark Esper kazao je ranije kako ne zna ni za kakve planove u slučaju neuspjeha pregovora o diobi troškova.

“Ne prijetimo saveznicima zbog toga. To su pregovori”, rekao je on novinarima tokom puta u Vijetnam.

Izvor: Agencije