Malta uhapsila osumnjičenog posrednika u ubistvu novinarke

Caruana Galizia, koja je pisala blog o korupciji, ubijena je automobilom bombom (EPA)

Muškarac osumnjičen za posredovanje u ubistvu novinarke koja se bavila istraživanjem korupcije Daphne Caruane Galizije uhapšen je, objavili su u utorak policijski izvori i to bi moglo predstavljati veliki iskorak u istrazi, prenosi Hina.

Vjeruje se da je posrednik povezao osobu osumnjičenu da je naručila njeno ubistvo s muškarcima optuženima za njeno ubistvo, kao i s onima koji su nabavili eksplozivnu napravu korištenu u ubistvu.

List Times of Malta u utorak je prenio da Vlada razmatra mogućnost pomilovanja ako posrednik dovede istražitelje do organizatora ubistva.

Policijski izvor s izravnim saznanjima o tome kazao je kako je osoba uhapšena u četvrtak u okviru zasebne istrage.

Ubistvo koje je šokiralo Evropu

Times of Malta prenosi da su stručnjaci Europola, evropske policijske organizacije, sudjelovali u prikupljanju dokaza koji su bili u posjedu posrednika.

Caruana Galizia, koja je pisala blog o korupciji, ubijena je automobilom bombom u trenutku dok je napuštala svoj dom u blizini glavnog grada Vallette u oktobru 2017.

To je ubistvo šokiralo Evropu i postavilo pitanja o vladavini zakona na tom mediteranskom ostrvu.

Trojica muškaraca za koje se sumnja da su počinili ubistvo uhapšeni su u decembru nakon ubistva.

Premijer Joseph Muscat rekao je u nedjelju da želi punu istinu o tom ubistvu čak i ako to bude značilo da Vlada mora donijeti “teške odluke”.

Izvor: Agencije