Jemenski pobunjenici oteli brod u Crvenom moru

Husi su ranije napadali naftne tankere i vojne brodove koji pripadaju Saudijskoj Arabiji i saveznicima (Al Jazeera)

Koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koja se bori u Jemenu, saopćila je u ponedjeljak da su pobunjenici Husi, koje podržava Iran, oteli brod južno od Crvenog mora.

Saudijska državna agencija Saudi Press Agency citirala je glasnogovornika koalicije Turkija al-Malikija, koji je rekao da su Husi oteli brod u nedjelju, dok je plovio prema južnokorejskoj naftnoj platformi.

Također je rekao da je “napad” prijetnja morskim putevima u moreuzu Bab al-Mandeb, koji se koristi za prijevoz nafte od Zaljeva ka Evropi, kao i za robu iz Azije za Evropu.

Nije naveo koliko je bilo članova posade na tom brodu.

‘Prema posadi se dobro postupa’

“Jemenska Obalna straža provjerava pripada li brod zemljama agresorima ili Južnoj Koreji, a u tom slučaju bit će pušten nakon ispunjavanja pravnih procedura. Prema posadi se dobro postupa”, rekao je Mohammed Ali al-Houthi, jedan od vođa pobunjenika.

Reporter Al Jazeere Mohammed al-Attab izvještava iz prijestonice Sane da su mu pobunjenički izvori rekli da Južna Koreja traži oslobađanje broda.

“Husi kažu da će ga osloboditi kad završe papirologiju, da utvrde da ta naftna platforma pripada Južnoj Koreji. Izvor mi je rekao da je uzimanje broda uobičajena mjera koja se preduzima kad nađu strani brod u jemenskim vodama”, dodao je.

Husi su ranije napadali naftne tankere i vojne brodove koji pripadaju Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima u koaliciji koja se bori u Jemenu od 2015.

Na sastanku s južnokorejskim ambasadorom u Jemenu jemenski ministar vanjskih poslova Abdullah al-Hadrami osudio je zauzimanje broda, navodi se u saopćenju Vlade.

‘Husi pokazali da imaju kapacitet’

Gerry Northwood iz međunarodne kompanije za pomorsku sigurnost MAST rekao je da taj potez pobunjenika pokazuje njihovu snagu, pogotovo njihovu sposobnost da djeluju na moru.

“Husi su tokom nekoliko posljednjih godina rata pokazali da imaju kapacitet uraditi neke stvari, bilo da je riječ o raketnim napadima, minama ili uzimanju brodova. Činjenica da Saudijci ne mogu zaštititi brodove u svakom trenutku na tom području ozbiljan je problem za njih”, rekao je Northwood za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera i agencije