Ministri podnijeli ostavke nakon istrage Al Jazeere

Ministar ribarstva i morskih resursa Bernhard Esau je jedan od dvojice ministara koji su dali ostavku (Screenshot / YouTube)

Dvojica ministara u Nambiji podnijeli su ostavke nakon optužbi za korupciju i pranje novca u ribarskoj industriji.

Ministar ribarstva i morskih resursa Bernhard Esau i ministar pravde Sacky Shanghala optuženi su da su primili mito u zamjenu za povlašteni pristup jednoj od najvećih islandskih ribarskih kompanija namibijskim vodama bogatim ribom.

Esau i Shanghala su dali ostavke “nakon medijskih izvještaja u kojima su iznijete optužbe za korupciju”, rekao je glasnogovornik predsjednika Alfredo Hengari.

Ostavke se dešavaju u jeku zajedničke istrage Al Jazeere, islandskog javnog emitera RUV i islandskog magazina Stundin, na osnovu dokumenata koje je otkrio WikiLeaks.

Više od 30.000 dokumenata

WikiLeaks je u utorak objavio ahrivu pod nazivom Fishrot, s više od 30.000 dokumenata, među kojima su interni e-mailovi, memorandumi i prezentacije koje je osigurao bivši zaposlenik, zviždač, u firmi Samherji.

Istraga Al Jazeere otkrila je uloge dobro povezanih ljudi iz Namibije koji su uveli ovu kompaniju u industriju.

Od 2012. godine islandska ribarska kompanija platila je biznismenima povezanim sa Shanghalom blizu 10 miliona dolara, otkriveno je u istrazi.

Shanghala je nedavno ušao u politiku, a prije toga je bio predsjednik Komisije za reformu pravosuđa te državni tužilac.

Političari su sklopili bilateralni sporazum o ribarstvu sa susjednom Angolom kako bi osigurali islandskoj kompaniji veći pristup namibijskim ribarskim kvotama.

Samherji ima godišnji promet od oko 700 miliona dolara.

Kompanija prodaje ribu supermarketima kao što su Marks and Spencer's, Carrefour, Tesco i Sainsbury's.

Shangal se ‘ne sjeća’ novca

Samherji je u saopćenju naveo da je tražio pomoć međunarodne pravne firme kako bi istražio ove optužbe.

Namibijski predsjednik Hage Geingob zahvalio se ministrima za njihov “patriotizam i učešće u radu vlade” te imenovao osobe koje će ih mijenjati.

Esau je negirao optužbe i rekao da mu “niko nije predstavio dokaz da je on primio novac ili usluge u zmajenu za njegove dužnosti kao ministra”.

Kada je Shangala prvi put bio suočen s dokazom protiv njega, za Al Jazeeru je rekao: “Ne sjećam se da je ikakav novac stigao u vezi sa Samherjiom.”

Al Jazeera će cijeli izvještaj o ovaj aferi objaviti 1. decembra. 

Izvor: Al Jazeera