Turska počela deportirati zarobljene pripadnike ISIL-a

Sirija, Turska, Ofanziva
Recep Tayyip Erdogan je zatražio da se snage sirijske vlade na sjeverozapadu te zemlje povuku do linija koje je odredila Turska (EPA)

Turska je u ponedjeljak objavila da je deportirala jednog njemačkog i jednog američkog državljanina, pripadnike skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), čime je počela program repatrijacije pripadnika skupine, a koji je već izazvao trvenja s drugim članicama NATO-a otkad je Turska počela ofenzivu na sjeveru Sirije, prenosi Hina. 

Ankara je objavila da je zarobila 287 osoba na sjeveroistoku Sirije, a otprije drži stotine drugih osoba osumnjičenih za pripadnost ISIL-u te optužuje europske zemlje da presporo vraćaju svoje državljane koji su ratovali na Bliskom istoku.

Saveznici su strahovali da bi pripadnici ISIL-a mogli pobjeći pred ofenzivom koju je Turska u listopadu počela protiv kurdske milicije YPG, koja je u zarobljeništvu držala tisuće pripadnika ISIL-a, ali i desetke tisuća članova njihovih obitelji.

Turski ministar unutarnjih poslova Sulyeman Soylu najavio je prošlog tjedna da će u ponedjeljak početi slati pripadnike ISIL-a, pa čak i one kojima su njihove domovine oduzele državljanstvo.

Francuska ministrica tvrdi da nema informaciju

Glasnogovornik turskog MUP-a Ismail Catakli rekao je da su deportirali američkog i njemačkog državljanina, no nije naznačio kamo su poslani. 

Sljedećih dana bit će deportirana 23 borca, svi iz Europe: jedan Danac, dva Irca, devet Nijemaca i 11 Francuza.

“Posao identifikacije državljanstava stranih boraca zarobljenih u Siriji završen je, a njihovo ispitivanje 90 posto završeno i njihove su domovine obaviještene”, rekao je Catakli, prenosi Hina od agencije Anadolija.

Njemačko Ministarstvo vanjskih poslova obaviješteno je o repatrijaciji deset osoba: triju muškaraca, pet žena i dvoje djece.

Glasnogovornik ne zna je li itko od njih bio pripadnik ISIL-a.

Njemačke su i danske vlasti potvrdile da su obaviještene o turskim planovima, no francuska ministrica obrane Florence Parly rekla je da nije primila nikakvu obavijest.

YPG držao hiljade pripadnika ISIL-a u zatvorima

Nizozemski sud u Den Haagu presudio je u ponedjeljak da Nizozemska mora u domovinu vratiti djecu žena koje su se pridružile ISIL-u, ali da njihove majke ne moraju biti prihvaćene.

Turska je počela ofenzivu na sjeveroistoku Sirije protiv Jedinica narodne zaštite (YPG), milicije sirijskih Kurda. Tada je američki predsjednik Donald Trump objavio da iz tog područja povlači tisuću američkih vojnika.

YPG je bio ključni element u Sirijskim demokratskim snagama, koje su saveznik međunarodnoj koaliciji protiv ISIL-a predvođenoj SAD-om.

YPG je držao tisuće pripadnika ISIL-a u zatvorima na sjeveroistoku Sirije, kao i logore za rodbinu tih boraca.

Ankara smatra YPG terorističkom skupinom zbog povezanosti s turskim Kurdima, koji su desetljećima vodili pobunu za neovisnost, navodi agencija.

Izvor: Agencije