Zabrana političkog oglašavanja – mali korak za Twitter, pretežak za Facebook

Facebook se protivi zabrani objavljivanja političkih oglasa, a samo u sljedećoj godini od njih očekuje prihod veći od milijardu dolara (Reuters)

Odluka Twittera da zabrani političko oglašavanje na globalnoj razini podijelila je američke političke tabore koji se pripremaju za predsjedničke izbore 2020., ali i ukazala na razlike te društvene mreže u odnosu na Facebook, koji se protivi zabrani objavljivanja političkih oglasa.

Samo u sljedećoj godini Facebook očekuje prihod veći od milijardu dolara, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Najava direktora Twittera Jacka Dorseyja da će ta društvena mreža od ovog mjeseca zabraniti političko oglašavanje naišla je u SAD-u na pohvale demokrata i kritike predizbornog štaba predsjednika Donalda Trumpa, navodi agencija Reuters.

Facebook neće gušiti politički govor

Društvene mreže, uključujući Facebook kao rivala Twittera, pod sve su većim pritiskom da prestanu objavljivati oglase koji šire lažne informacije koje bi mogle utjecati na izbore.

Čelni čovjek Facebooka Mark Zuckerberg u srijedu, na dan kad je Twitter objavio odluku o zabrani, branio je politiku svoje tvrtke da dopusti oglase političara s lažnim ili obmanjujućim tvrdnjama, navodeći da društvena mreža kojom upravlja ne želi gušiti politički govor.

Iz Facebooka su za Reuters potvrdili da su neki zaposleni kritizirali politiku tvrtke u internom dopisu. Facebook je obećao da će uložiti napore u suzbijanju dezinformacija nakon tvrdnji da je ruska propaganda na toj platformi utjecala na ishod američkih predsjedničkih izbora 2016., kad je pobijedio Trump.

Ta je društvena mreža ipak odlučila ne provjeravati činjenice iz oglasa političara, što je izazvalo kritike demokratskih kandidata za izbore 2020.

Biden pozdravio odluku Twittera

Dok je stožer kandidata za predsjedničku nominaciju demokrata Joea Bidena pozdravio odluku Twittera, Brad Parscale, koji vodi Trumpovu kampanju za ponovni izbor, smatra da je odluka “pokušaj da se ušutkaju konzervativci”, ali i “veoma glupa odluka” po dioničare tvrtke.

Odluka izvršnog direktora Twittera da zabrani političko oglašavanje ilustrira oštru simboličnu razliku između Dorseyja i Zuckerberga, jer direktor Facebooka brani kontroverznu politiku svoje tvrtke, koja u osnovi omogućava političarima da u oglasima lažu, ističe The Washington Post.

Rukovoditelji Twittera pokušali su svoju odluku objasniti kao stvar načela, priznajući da je politička potrošnja na oglase iznosila manje od tri milijuna dolara tijekom kongresnih izbora 2018.

Trump za oglase više koristi Facebook

Naprimjer, ukazuje list, Trump – čiji tvitovi svakodnevno dopiru do više od 66 milijuna korisnika – nije objavio nijedan oglas na Twitteru u posljednjih sedam dana, dok je za isto razdoblje na Facebooku potrošio gotovo četvrt milijuna dolara.

Političko je oglašavanje već dugo trn u oku Silicijske doline, osobito nakon izbora u SAD-u 2016. Pritisak je, ističe The Washington Post, rezultirao velikim promjenama, pa su Twitter i druge društvene mreže morale jasnije obilježavati političke oglase i provjeravati klijente koji ih kupuju.

Odluka Jacka Dorseyja važnija je zbog trenutka i načela koje ističe nego zbog praktičnog učinka koji će imati na modernu demokraciju, navodi BBC.

Twitter ima znatno manje korisnika

Ne može biti puka slučajnost da se Dorseyjeva objava dogodila samo dva tjedna poslije govora Zuckerberga o istoj temi. Crta razdvajanja između tvrtki korisna je za Twitter jer stavlja breme na Facebook, koji ponovno treba braniti svoj stav, ocjenjuje BBC.

Britanski javni servis ističe i da se procjenjuje da će američke kampanje za predsjedničke izbore potrošiti najmanje šest milijarda dolara na oglašavanje, ali će većina otići na televizijske oglase, te samo 20 posto na digitalne.

Osim toga, Twitter ima mnogo manje korisnika od Facebooka – u veljači je tvrdio da ih ima 126 milijuna dnevno aktivnih, dok se Facebook u rujnu hvalio s njih 1,63 milijarde.

Izvor: Agencije