Pjongjang izveo novu probu višecijevnog bacača raketa

Raketa, Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci ispalila više projektila kratkog ili srednjeg dometa (EPA)

Sjeverna Koreja potvrdila je u petak da je izvela treću probu “novog super-velikog” višecijevnog bacača raketa za koji tvrdi da je proširio njenu sposobnost da uništi neprijateljske mete u iznenadnim napadima, prenosi Fena.

Državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA) potvrdila je probe dan nakon što su južnokorejska i japanska vojska saopćile da su uočile dva projektila ispaljena iz regije u blizini sjevernokorejske prijestonice Pjongjanga, koji su letjeli duže od 321 kilometra i pali u vode kod istočne korejske obale.

Eksperti tvrde da bi Sjeverna Koreja mogla nastaviti s razmetanjem svojim vojnim arsenalima uoči isteka roka do kraja godine koji su postavili njen čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Trump za obostrano prihvatljive prijedloge za spas krhkih diplomatskih napora ugroženih neslaganjima o ublažavanju američkih sankcija i koraka ka razoružanju, prenosi Associated Press.

Testiranje balističkih raketa

Sjeverna Koreja početkom oktobra lansirala je neidentificirani projektil, javila je južnokorejska agencija Jonhap.

Pozivajući se na generalštab južnokorejske vojske, agencija je navela da je Sjeverna Koreja lansirala projektil iz Wonsana, u provinciji Kangwon, na istok ka moru, prenio je Tanjug.

Krajem augusta sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un nadgledao je testiranje “super velikog višestrukog raketnog bacača”, izvijestila je tada agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa u more kod svoje istočne obale, saopćila je tada južnokorejska vojska, što je bio posljednji u nizu njenih raketnih pokusa, sedmi po redu od kako su pregovori o denuklearizaciji u zastoju.

Izvor: Agencije